Stef Blok, minister van Veiligheid en Justitie
NOS NieuwsAangepast

Blok prijst rol Samsom in succes kabinet

Minister Blok vindt dat ex-PvdA-leider Samsom er de credits voor verdient dat het kabinet-Rutte II het vierenhalf jaar heeft volgehouden. Blok zegt vanavond in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen dat Samsom verantwoordelijkheidsgevoel heeft getoond en heeft ingezien dat in "een tijd van diepe crisis het land gewoon moet worden bestuurd".

Volgens de VVD-minister is Samsom enorm verguisd binnen en buiten de PvdA, maar heeft hij de druk weerstaan "om de poten eronderuit te trekken."

Blok: Samsom verdient credits

Blok zegt verder dat het kabinet van VVD en PvdA een bijzondere club is geworden. "Het feit dat je gezamenlijk allemaal ingewikkelde klussen moet doen en onder vuur ligt, creëert een enorme band".

Dat minister Plasterk hem vorige week "het verborgen juweel" in het kabinet noemde, tekent volgens Blok de goede relatie tussen de bewindslieden. Plasterk zei dat het kabinet zonder Blok allang weg was geweest, omdat hij als eerste bedacht dat de coalitie hulp moest zoeken van D66, ChristenUnie en SGP.

De VVD-minister bevestigt dat hij als eerste een akkoord met deze drie partijen heeft gesloten, maar benadrukt ook dat "succes vele vaders heeft". Blok zegt dat hij een seintje van D66-leider Pechtold kreeg om eens te praten over de woningmarkt en dat hij daar graag toe bereid was. Volgens hem was dat een hoogtepunt in de Nederlandse politiek. Het overleg leidde tot het woonakkoord en D66, ChristenUnie en SGP hielpen het kabinet daarna nog vaker aan een meerderheid in het parlement.

Bedrijfsleven

Blok was eerst minister voor Wonen en Rijksdienst, maar in januari stapte hij over naar Veiligheid en Justitie. Hij volgde toen zijn VVD-collega Van der Steur op, die opstapte in de nasleep van de bonnetjesaffaire. Naar aanleiding van de vraag hoe het komt dat het departement sindsdien niet vaak meer negatief in het nieuws is geweest, benadrukt Blok dat hij geen jurist is maar bedrijfskundige. Hij besteedt er bijvoorbeeld veel aandacht aan dat ICT-systemen van politie, Openbaar Ministerie en rechtbanken beter op elkaar aansluiten.

Blok zit al sinds 1998 in de Haagse politiek. Hij is na de verkiezingen op eigen verzoek niet teruggekomen in de Tweede Kamer. Mogelijk keert hij terug naar het bedrijfsleven, maar hij sluit niet uit dat hij nog bewindsman blijft. "Ik vind het niet erg als de telefoon niet gaat, en als hij wel gaat, ga ik serieus luisteren wat de klus is." Hij zou graag nog eens minister van Financiën worden. Maar hij erkent dat de kans klein is dat de VVD behalve de premier ook de minister van Financiën levert.

Het hele exitgesprek met demissionair minister Blok

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl