NOS NieuwsAangepast

Plasterk: zonder Blok was kabinet weg geweest

Plasterk: Blok is het 'verborgen juweel' van het kabinet

Demissionair minister Plasterk beschouwt zijn collega Blok als "het verborgen juweel" in het kabinet. In het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen zegt de PvdA'er vanavond dat het kabinet zonder het inzicht van VVD'er Blok al lang weg was geweest.

Volgens Plasterk heeft Blok als eerste bewindsman bedacht dat het kabinet-Rutte II hulp van D66, ChristenUnie en SGP moest zoeken om een meerderheid achter zijn plannen te krijgen. De coalitie van VVD en PvdA had en heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer en was dus vaak aangewezen op steun van andere partijen.

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties noemt D66, ChristenUnie en SGP een onwaarschijnlijke combinatie. Maar nadat Blok als eerste een akkoord had gesloten met deze drie partijen, smaakte dat volgens Plasterk naar meer. "Hij heeft een belangrijk deel van de stabiliteit van deze regering op zijn conto."

Grootste verandering sinds mensenheugenis

Op zijn eigen beleidsterrein prijst Plasterk de decentralisatie-operatie als de grootste verandering in het binnenlands bestuur sinds mensenheugenis. Hij erkent dat bij de decentralisaties ook is bezuinigd, maar hij vindt het goed dat de verantwoordelijkheid "zo dicht mogelijk bij de burgers is gelegd".

Exitgesprek met demissionair minister Plasterk

Plasterk kijkt verder met voldoening terug op de beperking van de topinkomens in de (semi-)publieke sector en de uitbreiding van de bevoegdheden van de veiligheidsdiensten.

De minister had graag gezien dat hij een superprovincie van Noord-Holland, Utrecht en Flevoland tot stand had gebracht, zoals in het regeerakkoord was afgesproken, maar hij heeft het verzet daartegen onderschat. Achteraf denkt hij dat hij zijn plannen wat tactischer had moeten brengen. "Maar dan nog was het niet doorgegaan."

Financiën

Plasterk erkent dat hij graag minister van Financiën had willen worden, maar hij heeft er begrip voor dat toenmalig PvdA-leider Samsom in 2012 de voorkeur gaf aan Dijsselbloem. Toen Financiën niet doorging, was Binnenlandse Zaken uiteindelijk zijn eigen keuze.

Plasterk wil na zijn ministerschap iets doen waarbij hij kan terugvallen op zijn oude vak. Hij was eerder onder meer hoogleraar microbiologie en ontwikkelingsgenetica. Hij is naar eigen zeggen niet van plan om na zijn afscheid voortdurend commentaar te leveren op allerlei politieke ontwikkelingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl