Trump en Poetin ontmoeten elkaar bij de G20 in Hamburg
NOS NieuwsAangepast

Trump brengt Russische inmenging verkiezingen meteen ter sprake

De Amerikaanse president Trump heeft in de marge van de G20-top in Hamburg uitgebreid gepraat met zijn Russische collega Poetin. Trump sneed meteen het gevoeligste onderwerp aan: de mogelijke Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Poetin ontkende dat Rusland zoiets heeft gedaan.

Trump heeft de Amerikaanse mediaberichten daarover altijd afgedaan als 'fake news', hoewel de FBI al meer dan een jaar onderzoek doet naar de kwestie.

Eerste ontmoeting

Toch was het volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson het eerste onderwerp waar Trump over begon.

Volgens Tillerson, die net als zijn Russische collega Lavrov bij het gesprek was, heeft Trump meermalen aan Poetin gevraagd of Rusland zich in de Amerikaanse verkiezingen heeft gemengd. Poetin zei steeds dat dat niet zo was.

Poetin en Trump ontmoeten elkaar op G20-top

In het gesprek kwamen verder onder meer Syrië, Oekraïne en terrorisme ter sprake. Kort na de ontmoeting werd officieel bekendgemaakt dat de twee landen een staakt-het-vuren voor het zuidwesten van Syrië zijn overeengekomen. Dat moet zondag ingaan. Verdere details zijn niet bekendgemaakt.

Ook Jordanië is betrokken bij de overeenkomst, omdat dat land grenst aan het deel van Syrië waarvoor een staakt-het-vuren is afgesproken. Het akkoord is er vooral op gericht om het geweld in het grensgebied met Jordanië terug te dringen, een belangrijke wens van de bondgenoot van de VS.

In de overeenkomst is een lijn getrokken. De Syrische regeringstroepen moeten aan de ene kant van de lijn blijven en de rebellen aan de andere. Dan zal ook geprobeerd worden hulpgoederen te verspreiden onder de burgers in het gebied.

Het staakt-het-vuren is een eerste poging van president Trump om het geweld in Syrië te beteugelen. Tillerson zei dat het akkoord aantoont dat Rusland en de VS samen kunnen werken als het gaat om Syrië.

First lady

De mannen spraken veel langer met elkaar dan gepland. Er was een half uur voor uitgetrokken, maar dat werd twee uur en een kwartier. Volgens Tillerson was het first lady Melania Trump die op een gegeven moment binnenkwam en zei dat het tijd was om het gesprek te beëindigen.

Trump en Poetin zelf hebben weinig gezegd over het gesprek, alleen dat het positief is verlopen. Tillerson zei dat er chemie was tussen de mannen. Het was voor het eerst dat de twee leiders elkaar persoonlijk ontmoetten. Eerder vandaag drukten ze elkaar al kort de hand bij het begin van de G20-top in Hamburg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl