Geredde migranten komen aan in de haven van Crotone, in Zuid-Italië Reuters

Duitsland en Frankrijk zijn bereid asielzoekers over te nemen van Italië. Berlijn en Parijs leggen dit voorstel donderdag op tafel tijdens een bijeenkomst van de Europese ministers van Justitie, zeggen bronnen in Brussel. De twee landen hebben hier afgelopen zondag spoedoverleg over gehad met de Italianen.

Het voorstel van Duitsland en Frankrijk gaat niet om grote aantallen vluchtelingen. Er wordt gesproken over enkele honderden. Maar Parijs en Berlijn willen laten zien dat Italië er niet alleen voor staat.

Eurocommissaris Frans Timmermans zei vandaag dat de Europese Unie juist is opgericht om andere landen te helpen als die het moeilijk hebben.

Bootjes

De twee landen stellen donderdag ook voor een Europese legermacht van 5000 militairen in het zuiden van Libië te stationeren. Die speciale troepenmacht wordt ingezet langs de belangrijkste aanvoerroutes in Afrika om te voorkomen dat vluchtelingen in bootjes richting Europa stappen.

Volgens berekeningen van de zogenoemde G5-Sahellanden (Mali, Mauritanië, Burkina Faso, Niger en Tsjaad) is voor zo'n troepenmacht 423 miljoen euro nodig.

De Franse president Macron, die dit weekend op een top met de leiders van de Sahellanden was, wil acht miljoen euro voor zijn rekening nemen. De rest van het geld moet via een speciale donorconferentie worden opgehaald.

Frankrijk gaat ook wapens en tanks leveren aan de Sahellanden. De speciale troepenmacht moet tegen het einde van dit jaar inzetbaar zijn.

STER reclame