In april werd al bij de Brenner betoogd tegen herinvoering van grenscontroles EPA

Oostenrijk heeft vier pantservoertuigen bij de grens met Italië gestationeerd om migranten tegen te houden. Ook is Wenen van plan om weer controles in te voeren bij de drukke grensovergang op de Brennerpas.

Italië is woedend over de maatregelen en het ministerie van Buitenlandse Zaken in Rome heeft de Oostenrijkse ambassadeur ontboden om uitleg te geven. De stappen zijn in strijd met de EU-afspraken over vrij verkeer van personen tussen de lidstaten, zeggen de Italianen.

Geen herhaling

De Oostenrijkse minister van Defensie Doskozil wijst op de grote aantallen migranten die Italië binnenkomen en zegt een herhaling van de situatie van zomer 2015 te willen voorkomen. Twee jaar geleden liepen de spanningen in Europa hoog op toen meer dan een miljoen asielzoekers vanuit Turkije en Griekenland dwars door de EU op weg gingen naar West-Europa.

Oostenrijk 'beschermt' grens met Italië

Ook toen al voerde een aantal EU-lidstaten weer grenscontroles in om de asielstroom te reguleren.

In Italië zijn alleen al dit jaar 80.000 vluchtelingen gearriveerd, na een oversteek vanuit Noord-Afrika over de Middellandse Zee. Het land beklaagt zich over de terughoudendheid van andere lidstaten om de asielzoekers eerlijk te verdelen over Europa.

Ongewapend

Daarom valt de Oostenrijkse reactie helemaal verkeerd in Rome. Maar volgens de woordvoerder van minister Doskozil zijn de pantservoertuigen ongewapend. Ze zullen alleen zo nodig worden ingezet om de grensovergang te versperren.

Ook kan het Oostenrijkse leger binnen 72 uur 750 militairen op de been brengen om in te zetten bij "noodsituaties".

Vanmiddag presenteert de Europese Commissie voorstellen om de migratiestroom over de Middellandse Zee te beteugelen.

Grensovergang bij de Brennerpas

STER reclame