De snelweg E45 vlak voor de Brennerpas aan de Oostenrijks-Italiaanse grens ANP

Oostenrijk stuurt toch extra grensbewakers naar de Brennerpas om die te controleren op vluchtelingen en migranten. Een week geleden werd nog besloten daarvan af te zien omdat Italië de bewaking had verscherpt.

Een week geleden sprak de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Sobotka zijn Italiaanse collega Alfano bij de Alpenpas, die de twee landen scheidt. Oostenrijk maakte toen bekend dat het afziet van extra grensbewaking omdat Italië strenger was gaan controleren.

Voor Italië was dat een opluchting, omdat extra controles zouden leiden tot oponthoud voor het vakantieverkeer en vrachtverkeer. Ook de EU verzet zich tegen extra Oostenrijkse controles, omdat de unie een gezamenlijke Europese aanpak van de vluchtelingencrisis wil.

Inspanningen

Oostenrijk is bij nader inzien teleurgesteld over de Italiaanse inspanningen, meldt de krant La Repubblica. Daarom worden 80 extra agenten en grensbewakers naar de Brennerpas gestuurd.

Volgens correspondent Jeroen Wollaars is het vooral een verkiezingsstunt: "Ik zie geen bewijs dat de asielstroom over de Brenner toeneemt."

STER reclame