Duitsland blij met het winnen van de Confederations Cup AFP

Duitsland won zondag de Confederations Cup door Chili in de finale met 1-0 te verslaan. Arno Vermeulen, chef voetbal bij NOS Studio Sport, maakt de balans op door vijf vragen over het toernooi in Rusland te beantwoorden.

Heb je genoten van de Confederations Cup?

"Het was een heel leuk toernooi. Er zaten leuke en spectaculaire wedstrijden bij en er werd door alle teams geknokt voor elke meter. Alsof het een WK betrof. Naast Duitsland en Chili waren vooral ook Mexico en Portugal leuk om naar te kijken."

"Australië en Nieuw-Zeeland waren wel duidelijk de minste teams. Twee van die landen is eigenlijk te veel. Eigenlijk zou een van die plekken via een wildcard voor een land als Brazilië moeten zijn."

Wereldkampioen Duitsland wint ook Confederations Cup

De toekomst van het toernooi is, mede omdat het over vier jaar in Qatar gespeeld zou moeten worden, onzeker. Zonde?

"Wat mij betreft is het toernooi levensvatbaar. Het zal nooit een EK of WK worden, maar het is meer dan een vriendschappelijk toernooi. Als je ook zag hoe graag Chili het toernooi wilde winnen. Die zagen het als een kans de beste van de wereld te worden."

"Als ik lees dat het toernooi overbodig is, dan heb je de wedstrijden niet gezien. Zo vaak is er ook geen internationaal toernooi. Deze landen zien elkaar anders maar één keer in de vier jaar, op het WK."

Duitsland wint, terwijl hun beste spelers niet eens meededen. En vrijdag werd Jong Duitsland ook al Europees kampioen. Wat zegt dat?

"Er is geen land dat in de breedte zo sterk is als Duitsland. Ze kunnen het zich permitteren om over dit toernooi heen te kijken. Eigenlijk is dit het EK-team van 2020."

"Dit was geen B-ploeg. Voor Duitsland speelden topspelers uit de Bundesliga, van clubs als Borussia Mönchengladbach, Hoffenheim, Leipzig, Schalke. Die kennen we hier nog niet zo goed. Maar die spelen snel voor grotere clubs."

Spits Timo Werner met de Gouden Schoen. Hij scoorde drie keer en gaf twee assists AFP

Zien we deze spelers volgend jaar al terug op het WK?

"Ongeveer de helft, schat ik. Joshua Kimmich kan je opschrijven en ik denk dat Timo Werner de nieuwe spits is. Na het afscheid van Miroslav Klose was daar natuurlijk een vacature bij Duitsland."

"Leon Goretzka zit er dicht tegenaan, Julian Draxler ook en Jonas Hector was al de vaste linksback. En van de drie centrale verdedigers Matthias Ginter, Antonio Rüdiger en Shkodran Mustafi zal er ook wel zeker één blijven staan."

Chili is veel meer ervaren. Kunnen die volgend jaar ook nog schitteren?

"Het WK wordt het laatste kunstje van deze generatie. In 2014 speelden ze al goed en ze hebben na het winnen van de Copa América in 2015 en 2016 opnieuw aangetoond een fantastisch team te hebben. Voetballend was het briljant."

"Ze hebben alleen één gebrek en dat bleek tegen Duitsland ook weer. Veel kansen, geen goals. Ze hebben geen topschutter. Ze missen iemand als Iván Zamorano, de vroegere Chileense topspits. We gaan volgend jaar weer van een briljant Chili genieten, maar ze worden geen wereldkampioen."

Spelers Duitsland verstoren persconferentie Löw

STER reclame