Huidkankeronderzoek in het VUmc
NOS NieuwsAangepast

RIVM verwacht forse toename van huidkanker

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne (RIVM) verwacht dat het aantal mensen met huidkanker de komende twintig jaar verdubbelt of in het ergste geval vervijfvoudigt. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek naar de effecten van uv-straling.

Sinds 1990 is het aantal mensen met huidkanker verviervoudigd. Dat is meer dan bij andere soorten kanker. "We zijn ons meer gaan blootstellen aan de zon", zegt Harry Slaper van het RIVM. "Toename van de vrije tijd, dragen van minder bedekkende kleding en vakanties in zonrijke gebieden kunnen daarbij een rol spelen."

Ook de vergrijzing speelt een rol. In de jaren 60 en 70 lieten Nederlanders zich onbekommerd bruinbakken. Die generaties ondervinden nu de gevolgen.

Bijna koploper

In Nederland krijgen elk jaar 51.000 mensen de diagnose huidkanker. Van hen overlijden er ongeveer 920 mensen. Nederland staat op de tweede plek in de lijst met Europese landen waar huidkanker het meest voorkomt. De koploper is Zwitserland.

"We wonen niet in het zonnigste klimaat, maar er zijn veel mensen met een zongevoelige huid en we stellen ons blijkbaar uitbundig bloot aan de zon", zegt Slaper.

De kosten voor de behandeling van huidkanker bedragen rond de 325 miljoen euro. Als de toename doorzet, dan nemen ook de kosten toe, zegt het RIVM.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl