Genieten van de zon op strand van Egmond aan Zee
NOS NieuwsAangepast

Pet en zonnebrand: bescherming belangrijk met hoge zonkracht

"Smeer je goed in als je naar buiten gaat!" We horen dat zinnetje al jaren, maar deze dagen is het nog belangrijker. De zonkracht is namelijk heel hoog voor Nederlandse begrippen, en als je je niet goed beschermt is de kans op het krijgen van huidkanker groter.

Vorige week werd een zeldzaam hoge zonkracht in Nederland gemeten: 8,7. Vandaag was er een zonkracht van 8,1. Normaal zijn er ongeveer 10 dagen met een zonkracht van 7 of hoger tijdens de hele zomer, nu zitten we in juni al op tien. "En daar komen nog een aantal dagen bij", vertel Albert Klein Tank, klimaatonderzoeker bij KNMI.

Dat het aantal dagen met hoge zonkracht is gestegen, valt niet direct te verklaren, vertelt NOS-weerman Gerrit Hiemstra. "Het kan dat we een schonere lucht hebben gekregen, of dat er minder bewolking is."

Een hoge zonkracht is gevaarlijk, vertelt Klein Tank. "Onbeschermd langdurig blootgesteld worden aan de zon met deze zonkracht creëert een hogere kans op huidkanker." Daarom raadt hij mensen aan om zich goed in te smeren met zonnebrand, een petje te dragen en hun huid te beschermen.

Zonkracht 8: je verbrandt sneller dan normaal

Er ligt op dit moment een gebied met lagere ozonwaarden boven Nederland, waardoor minder uv-straling door de ozonlaag wordt geabsorbeerd. De komende dagen wordt de ozonlaag weer dikker en de zonkracht dus lager. Maar de zon blijft wel veel schijnen, dus is het beschermen van de huid nog steeds belangrijk.

Morgen wordt het 30 of 31 graden, maar met meer bewolking. De zonkracht blijft rond de 7 of 8. Dinsdag wordt het ietsje minder warm met gemiddelde temperaturen tussen 21 en 29 graden.

Wij willen ervoor zorgen dat mensen bewuster worden van de gevaren van de zon.

KWF

Bij het festival We Are Electric in Eindhoven staat vandaag een 'insmeerteam' van KWF Kankerbestrijding om mensen extra goed in te smeren. "Wij willen ervoor zorgen dat mensen bewuster worden van de gevaren van de zon. Je moet kunnen genieten, maar ook worden beschermd", zegt een van de KWF-medewerkers. Ze zijn vandaag met een extra grote groep aan het werk vanwege de hoge zonkracht.

En dat bewuster maken is nodig, blijkt. Veel mensen weten niet wat de hoge zonkracht inhoudt. "Iets met uv-straling toch? Ik verbrand niet zo gauw, dus hoef me ook niet in te smeren", zegt een jongen. Een andere man heeft er nog nooit van gehoord. "Zegt me helemaal niets. Als het begint te branden, is het goed. Dan word ik een beetje bruin."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl