Strijders van de Syrian Democratic Forces (SDF) in een buitenwijk van Raqqa
NOS NieuwsAangepast

Raqqa volledig omsingeld, Iraakse leger neemt al-Nuri-moskee in

De Syrische stad Raqqa, die door terreurgroep Islamitische Staat wordt beschouwd als hoofdstad van het kalifaat, is volledig omsingeld door strijders van de Syrian Democratic Forces (SDF). Dat is een coalitie van Syrisch-Koerdische opstandelingen die wordt gesteund door de VS.

Ook de zuidkant van de stad is nu afgesloten voor vluchtende IS-strijders, meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, een actiegroep die gevestigd is in Groot-Brittannië.

Begin juni openden strijders van de SDF de aanval op Raqqa, dat in 2014 werd ingenomen door IS. De strijd om de stad gaat vermoedelijk nog lang duren. Naar schatting houden zo'n 2500 IS-strijders zich op in het centrum.

In maart telde de stad nog 300.000 inwoners. Activisten zeggen dat IS burgers die willen vluchten tegenhoudt en burgers als menselijk schild gebruikt.

Moskee in Mosul

In de strijd tegen IS heroverden Iraakse legertroepen eerder vandaag in Mosul de plek waar de verwoeste historische al-Nuri-moskee stond. De overwinning is vooral symbolisch belangrijk. In 2014 riep IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi er het kalifaat uit.

Het Iraakse leger begon vorig jaar met de aanval op Mosul. Vorige week viel het leger de binnenstad binnen. Toen de Iraakse troepen daar oprukten, vernietigden IS-strijders de moskee, die ook wel Grote Moskee wordt genoemd.

Van de moskee en de kenmerkende scheve minaret is niet veel meer over.

De minaret van de al-Nuri-moskee in Mosul voor de vernietiging

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl