Het voormalig hoofdkwartier van Dutchbat in Potocari, vlak bij Srebrenica
NOS NieuwsAangepast

Dutchbat-veteranen dienen schadeclaim in voor trauma's Srebrenica

Een groep Dutchbat-veteranen wil een schadevergoeding van de Nederlandse staat voor de trauma's die zij hebben overgehouden aan de vredesmissie in de Bosnische enclave Srebrenica. Ruim tweehonderd oud-militairen eisen 22.000 euro per persoon.

Het bedrag is gebaseerd op zo'n 1000 euro per jaar sinds de missie in Srebrenica, inmiddels 22 jaar geleden. De veteranen hebben door hun ervaringen in de Bosnische enclave schade opgelopen op allerlei vlakken, zei advocaat Michael Ruperti in de talkshow Jinek. "De maat is vol."

De Dutchbatters stellen Defensie aansprakelijk. Onder hen zijn een aantal oud-leidinggevenden en officieren die nog steeds in het leger dienen. Ze willen dat de Staat de schade die zij hebben geleden erkent en hen nationaal eerherstel geeft. Opgeteld dienen zij een schadeclaim in van ruim 4,5 miljoen euro.

Defensie compenseert momenteel alleen Dutchbatters die kunnen aantonen dat zij een posttraumatische stressstoornis (PTSS) hebben overgehouden aan de missie in Srebrenica. "Maar dit gaat om zoveel meer dan alleen PTSS", zei Ruperti.

Voor schade die niet aantoonbaar het gevolg is van PTSS, bijvoorbeeld schade op sociaal vlak, is geen compensatieregeling. De advocaat zei dat zijn cliënten daarover in gesprek wilden met Defensie, maar dat het ministerie de "deur op slot heeft gehouden".

De veteranen die Defensie aansprakelijk stellen voor de trauma's die zij opliepen, hebben zich ook aangemeld bij de claim die vorig jaar juni werd ingediend. Toen eisten veteranen een compensatie omdat zij op een "bij voorbaat onmogelijke missie" zijn gestuurd.

Toen de klagers deze claim indienden, zeiden hun advocaten dat de Dutchbatters onherstelbare emotionele en economische schade hebben geleden. Ze zijn ruim twintig jaar verantwoordelijk gehouden voor het mislukken van de missie.

De ruim tweehonderd veteranen die nu een schadevergoeding eisen, vormen ongeveer een derde van de totale groep Dutchbatters. Volgens Ruperti hebben zij nooit erkenning gekregen voor de schade die zij hebben geleden. "En ook het ontvangen van excuses leeft heel erg bij deze groep."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl