Marco van Basten geeft zijn visie op de videoarbitrage tijdens de Confederations Cup. EPA

De KNVB moet het hoofd koel houden, juist nu de resultaten tegenvallen. Dat vindt Marco van Basten. "In een mindere periode kun je alles overhoop gooien, zoals nu het geval lijkt. In deze situatie heb je rust nodig."

Van Basten trekt parallellen met het verleden. "Toen ik opgroeide als voetballer hebben wij ook in 1982, in 1984 en 1986 de EK's en WK's gemist. Op die momenten heeft het Nederlandse voetbal niet thuis gegeven."

"We zitten nu ook in zo'n fase. Dan kun je wel van alles overhoop gaan gooien. Maar de organisatie in het Nederlandse voetbal is goed geregeld. De opleiding is goed, er komen nog steeds allerlei talenten links en rechts door. Je bent alleen geen Duitsland met 85 miljoen mensen, waardoor je veel meer keuze hebt."

Van Basten neemt het op voor KNVB: hoofd koel houden

Na het vertrek van Guus Hiddink keerde Van Basten - zelf bondscoach van 2004 tot 2008 - terug als assistent van de nieuwe bondscoach Danny Blind. Een klein jaar later vertrok hij naar de FIFA, om daar sturing te geven aan de vernieuwing en modernisering van het voetbal.

Uitgerekend Hiddink betichtte de KNVB afgelopen weekend van een gebrek aan leiderschap en visie. "Ik vind dat er heel veel over de KNVB wordt gezegd en vooral negatief", stelt Van Basten. "De bond heeft zo'n rol als de FIFA: makkelijk om tegenaan te trappen. Maar in mijn beleving is er geen land beter georganiseerd qua jeugdvoetbal en competitievoetbal dan Nederland."

En dus pleit de man die bij de FIFA is aangewezen om de kussens in het internationale voetbal op te schudden, voor rust in Zeist. "We moeten doorgaan op de manier waarop we dat al jaren doen. Want dat gaat goed. Natuurlijk kun je wel hier en daar wat veranderen, maar niet van het ene helemaal naar het andere. Dat is helemaal niet zinvol."

De donkere jaren tachtig werden immers afgesloten met de Europese titel in 1988. Van Basten, met een grote glimlach: "Als je drie keer niet meedoet, dan heb je een grote kans bij het volgende toernooi."

STER reclame