AFP
NOS Nieuws

Rechtbank wil jihadisten die nog IS-gebied zijn, niet berechten

De rechtbank in Rotterdam zet een streep door een plan van het Openbaar Ministerie om jihadisten die nog in Syrië en Irak zijn in Nederland al te vervolgen. De rechtbank wijst erop dat verdachten het recht hebben om bij hun eigen rechtszaak te zijn.

De Rotterdamse rechtbank heeft de strafzaken tegen tien mannen die in het strijdgebied in Syrië of Irak zijn aangehouden voor nader onderzoek. Op 30 januari volgend jaar wordt opnieuw bekeken of de mannen te berechten zijn.

Het OM wilde niet wachten met vervolging van terreurverdachten totdat ze terugkeerden naar Nederland. Daarvoor zijn deze jihadisten te gevaarlijk, vindt het OM. Het heeft onder meer via sociale media geprobeerd de verdachten op de hoogte te stellen van hun vervolging.

Verdachte mogelijk dood

De rechtbank vindt het recht op aanwezig zijn bij je eigen strafzaak van groot belang. "Dit is een van de meest fundamentele rechten van een verdachte op een eerlijk proces", staat in een verklaring van de rechtbank.

De Rotterdamse rechtbank wijst erop dat in de zaak van één verdachte niet eens duidelijk is of hij nog leeft. Er zijn volgens de rechtbank zelfs aanwijzingen dat hij dood is. De rechtbank wil dat dat eerst wordt vastgesteld, voordat een rechtszaak kan beginnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl