AFP
NOS NieuwsAangepast

OM dagvaardt tien afwezige IS-verdachten

Het Openbaar Ministerie heeft tien mogelijke IS-strijders gedagvaard om eind deze maand te verschijnen bij de rechtbank in Rotterdam. De tien mannen worden verdacht van deelname aan een terroristische organisatie en het voorbereiden van terroristische misdrijven.

Van de verdachten is bekend dat ze naar Syrië of Irak zijn afgereisd, maar waar ze zich precies bevinden is onduidelijk. Het OM probeert de mannen te benaderen via sociale media, maar wil niet wachten met het proces tot ze terugkeren naar Nederland. De kans is groot dat het verdachtenbankje op 23 maart leeg zal zijn.

Het OM wil dat de strafzaken bij verstek worden behandeld als de verdachten niet verschijnen. "Op het moment dat ze terug naar Nederland komen hebben ze dus mogelijk al een straf openstaan en gaan ze meteen de gevangenis in", zegt justitieredacteur Remco Andringa. "Ze hoeven niet eerst worden vastgezet in afwachting van een proces."

Regiezitting

De verdachten kunnen wel door een advocaat worden vertegenwoordigd. Een woordvoerder van het OM laat weten dat het er alles aan doet om de verdachten alsnog te bereiken. "Zoals het er nu uitziet zullen er geen verdachten verschijnen, maar we hopen dat de mensen die het aangaat eventueel een advocaat in de arm nemen."

Het gaat tijdens de zitting op 23 maart niet om een inhoudelijke behandeling van de strafzaken, maar om een zogenoemde regiezitting waarin eventuele onderzoekswensen worden besproken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl