NOS NieuwsAangepast

Gezondheidsraad België wil zonnebank verbieden

De Belgische Hoge Gezondheidsraad adviseert om zonnebanken en alle andere kunstmatige bronnen van uv-straling te verbieden. De kans op huidkanker is te groot.

De raad had in 2000 al een advies uitgebracht waarin vooral strengere eisen werden gesteld aan zonnebanken. Maar omdat volgens de raad wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat er geen veilige blootstellingsgrens voor uv-straling kan worden vastgesteld, is een verbod het beste.

Vitamine D

Het enige voordeel dat een zonnebank oplevert is de aanmaak van vitamine D, maar de raad vindt dat niet opwegen tegen de nadelen. Bovendien is het gebruik van een zonnebank geen goede manier om een tekort aan te vullen.

Een woordvoerder van de Belgische minister van Economische Zaken laat weten in overleg te gaan met de sector. Bovendien is het vanaf 1 september verplicht bij zonnebanken en reclame daarvoor te vermelden dat het gebruik van een zonnebank kanker kan veroorzaken.

Nederland

In Nederland heeft de Gezondheidsraad nog niet zo'n advies uitgebracht en volgens een woordvoerder is er momenteel ook geen onderzoek gaande. "Maar een publicatie als deze kan wel aanleiding zijn dat te gaan doen."

Dermatoloog Jorrit Terra van het UMCG (Universitair Medisch Centrum Groningen) hoopt dat het Belgische besluit ook in Nederland de discussie weer doet oplaaien. "Een algeheel verbod lijkt me moeilijk, maar nog steeds weten veel te weinig mensen dat je huidkanker kunt krijgen van zonnebanken." De kreet 'verantwoord zonnen' die zonnestudio's vaak gebruiken, snijdt dan ook geen hout, zegt Terra. "Er is gewoon geen veilige limiet vast te stellen."

Jongeren

De brancheorganisatie Samenwerking Verantwoord Zonnen (SVZ) denkt dat een verbod zijn doel voorbij schiet. "Natuurlijk willen we graag een afname van het aantal patiënten met huidkanker", zegt voorzitter Rob Bontje. "Maar dat bewerkstellig je met minder overmatig zonnen. En veel overmatig zonnen gebeurt in de buitenlucht."

Zonnestudio's moeten sinds 2008 jongeren weren. In Australië zijn commerciële zonnebanken sinds 2015 verboden. In datzelfde jaar vroegen Nederlandse huidartsen om een verbod op zonnebanken voor huiselijk gebruik.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl