Zonnebank
NOS Nieuws

Veel landen zitten met zonnebank in de maag

Thuiszonnebanken moeten verboden worden, vinden Nederlandse huidartsen. Het is niet de eerste oproep om het apparaat in de ban te doen. Collega-artsen en belangenverenigingen in het buitenland strijden ook tegen de volgens hen kankerverwekkende zonnebank. In sommige gevallen met succes.

Zo is de commerciële zonnebank sinds dit jaar in Australië verboden. Dat betekent dat een bezoekje aan een zonnebankstudio er voor de Aussies niet meer inzit. Thuis mogen de banken nog wel gebruikt worden. Met de maatregel wil de regering de strijd tegen huidkanker aangaan. Brazilië verbood de zonnebanken al eerder.

Afspraken

In Nederland is het sinds 2008 verboden voor jongeren tot 18 jaar om te zonnen in zonnestudio's. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft afspraken gemaakt met de studio's dat zij jongeren vragen naar hun leeftijd. In de praktijk blijkt dat het lastig is om een zonnestudio op heterdaad te betrappen en dat veel studio's jongeren gewoon toelaten.

Ook andere landen kennen zo'n verbod voor jongeren. Zo mogen jongeren tot 18 jaar in Nieuw-Zeeland, Duitsland, Schotland en de Amerikaanse staat Californië ook niet onder de zonnebank. In België wordt de roep om paal en perk aan het apparaat te stellen steeds luider. Daar hadden experts het onlangs over een 'kankermachine'.

Huidkankerepidemie

Dat is ook de reden voor veel landen om de zonnebank in de ban te doen. De beroepsvereniging van dermatologen (NVDV) spreekt van een toenemende huidkankerepidemie. In twintig jaar tijd is het aantal mensen dat in Nederland voor het eerst de diagnose huidkanker krijgt volgens de NVDV meer dan verdrievoudigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl