NOS NieuwsAangepast

'Lijfwachten Erdogan niet welkom bij G20 in Hamburg'

De Turkse president Erdogan mag naar de G20-top in Hamburg geen lijfwachten meenemen die vorige maand betrokken waren bij het incident met demonstranten in Washington. Lijfwachten van Erodgan vielen toen Koerdische demonstranten aan die leuzen tegen Erdogan scandeerden.

Volgens Die Welt heeft het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken de Turken laten weten dat deze twaalf beveiligers in Duitsland niet welkom zijn.

Daarnaast heeft het Duitse Openbaar Ministerie de Turken duidelijk gemaakt dat overtredingen van veiligheidsfunctionarissen, zoals die in Washington, bij de G20 van volgende week niet getolereerd worden. Zij mogen alleen in actie komen als er sprake is van noodweer.

De Elbphilharmonie, de concertzaal waar de regeringsleiders ontvangen worden

De kans dat Erdogan opnieuw met leuzen als "Babykiller Erdogan" te maken krijgt is groot. De verboden Koerdische beweging PKK heeft in Duitsland 14.000 aanhangers, zegt de Duitse veiligheidsdienst BfV.

Daarnaast bestaat het gevaar dat nationalistische Duitse Turken naar Hamburg komen om steun te betuigen aan Erdogan. Straatgevechten tussen Koerden en Turken zijn dan niet uit te sluiten.

Een politiecontrole in verband met de G20 bij de grens met Frankrijk

Maar het zijn niet de Koerden en Turken die de Duitse autoriteiten hoofdpijn bezorgen. De verwachting is dat 100.000 links-radicalen de G20 aangrijpen voor demonstraties tegen de Westerse regeringsleiders en de Amerikaanse president Trump in het bijzonder.

Naar schatting van veiligheidsdiensten zitten daar 10.000 mannen en vrouwen uit binnen- en buitenland bij die bereid zijn geweld te gebruiken. Om bij de politie bekende buitenlandse geweldplegers te weren, heeft Duitsland eerder deze maand tijdelijke grenscontroles ingesteld.

Vorige week ging de door anarchisten aangekondigde "hete protestfase" in. Langs het spoor werden kabels en elektriciteitshuisjes in brand gestoken, waardoor duizenden reizigers vertraging opliepen.

Prikkeldraad bij de ingang van een speciaal ingericht arrestantencentrum

De Hamburgse politie heeft zich zo goed mogelijk voorbereid. "Toch weten wij niet wat er waar gaat gebeuren en wanneer. Dat kan vervelende verrassingen opleveren", zei een bron tegen Die Welt.

In Hamburg zijn volgende week 15.000 politiemensen op de been. Dat is exclusief de 4000 agenten en 1000 ambtenaren die voor de beveiliging van de deelnemers aan de top verantwoordelijk zijn.

Wapens

Beveiligers van de buitenlandse regeringsleiders mogen van de Duitse regering wapens dragen, mits zij daar vooraf een aanvraag voor hebben ingediend.

Volgens Duitse media is ook uit Nederland zo'n aanvraag binnengekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl