Bewakers lijken te overleggen met Erdogan, vlak voor gevechten

Er circuleren nieuwe beelden van de Turkse president Erdogan die dinsdag toeziet hoe zijn beveiligers demonstranten bij de Turkse ambassade in Washington in elkaar slaan. Verscheidene mensen raakten daarbij gewond. De gevechten braken uit kort nadat de president bij de ambassade aankwam.

Op de beelden is te zien dat de limousine van Erdogan bij de ambassade staat en de beveiliging naar de demonstranten kijkt. Een beveiliger praat door de open portier van de auto met iemand in de auto. Daarna geeft hij een teken aan een andere man, waarna te zien is hoe mannen in pakken inbeuken op de demonstranten.

Opdracht

"Heel ontluisterend", noemt Turkije-correspondent Lucas Waagmeester het videomateriaal. "Ik heb het wel twintig keer teruggekeken. Erdogan lijkt direct opdracht te geven. Hij praat met een bodyguard, die praat weer met een andere beveiliger. Beveiligers beuken daarna massaal in op de demonstranten en trappen mensen na die al op de grond liggen. Echt bizar."

Even later stapt Erdogan zelf uit en bekijkt de afloop.

Saillant is dat de president zich bemoeide met de betoging op buitenlands grondgebied, terwijl hij op bezoek was in de VS. "Het is echt een politiek ding geworden", zegt Lucas Waagmeester.

"De regering-Trump heeft al genoeg hoofdbrekens als het gaat om de Turkse regering en loopt hier liever met een wijde boog omheen. Maar met deze nieuwe beelden wordt dat lastig." Tussen de NAVO-bondgenoten VS en Turkije bestaan grote spanningen over de bewapening door Amerika van Syrische Koerden, die moeten meehelpen in de strijd tegen IS. Turkije beschouwt die groep als terroristen.

Negen demonstranten zijn gewond geraakt, twee zijn gearresteerd. Ook twee lijfwachten van Erdogan zijn gearresteerd, maar snel weer vrijgelaten. Het internationale recht verbiedt de arrestatie van bezoekende staatshoofden en leden van hun entourage.

Volgens de Republikeinse senator McCain, bepaald geen vijand van Turkije, moet de Turkse ambassadeur het land worden uitgezet. De ambassadeur is op het matje geroepen om tekst en uitleg te geven.

Zelfverdediging

In Turkije zelf wordt het verhaal verteld dat de beveiligers uit zelfverdediging hebben gehandeld. "De demonstranten waren opgefokt en agressief en de beveiligers sprongen alleen maar bij", vat Waagmeester de officiële Turkse versie samen.

Hij vertelt dat tegenstanders van de president eigenlijk wel blij zijn dat de hele wereld nu meekrijgt hoe het er in Turkije altijd aan toe gaat. "Het is echt niet mis wat je ziet."

STER reclame