Lange wachtrijen op Schiphol tijdens de meivakantie
NOS NieuwsAangepast

Schiphol geeft passagiers zonder handbagage voorrang

Schiphol gaat in de drukke zomerperiode experimenteren met een zogenoemde 'no trolley'-doorgang. Passagiers die geen of weinig handbagage bij zich hebben kunnen via deze doorgang sneller door de veiligheidscontroles.

Schiphol hoopt met de maatregel de doorstroming te verbeteren. In de meivakantie ontstonden er lange wachtrijen op de luchthaven. Vluchten liepen daardoor vertraging op en tientallen passagiers misten hun vlucht.

Europees project

Luchtvaartmaatschappijen vragen steeds meer geld voor bagage die in het ruim gaat. Passagiers nemen daarom vaker rolkoffers en zware tassen mee als handbagage. Die bagage moet door de veiligheidsscans en dat kost tijd.

Het experiment op Schiphol maakt deel uit van een groot Europees project. Ook de TU in Delft doet mee. Volgens hoogleraar Sicco Santema van de TU kan de wachttijd met minuten worden teruggebracht als passagiers worden gescheiden.

Kleine boodschappen

Hij vergelijkt het met de kassa voor de kleine boodschappen in de supermarkt. Dat leidt er uiteindelijk toe dat alle rijen beter doorstromen. Hij verwacht dat ook passagiers op Schiphol het verschil zullen merken.

Schiphol komt later deze week met meer details over het experiment met de 'no trolley'-doorgangen. Er moeten bijvoorbeeld duidelijke criteria komen welke passagiers gebruik mogen maken van de doorgangen. Ook moeten passagiers direct naar de goede doorgang worden geleid.

Rijen voor groepen

Volgens hoogleraar Santema wordt er bij het Europese onderzoek al verder gekeken dan het scheiden op hoeveelheid bagage. Er wordt ook gekeken naar speciale rijen voor groepen en gezinnen. "Het afhandelen en controleren van een groep kost meer tijd. Bovendien vinden deze mensen het vaak niet erg om wat langer te wachten. Ze staan met elkaar te praten", zegt Santema.

Het doel van het Europees project is om de wachttijd van huis tot de plaats van bestemming met een uur te reduceren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl