Derk Bolt en Eugenio Follender met ELN-leden
NOS NieuwsAangepast

Journalisten Bolt en Follender vrij en in goede gezondheid

Na dagen van onzekerheid en tegenstrijdige berichten zijn de ontvoerde Nederlandse journalisten Derk Bolt en Eugenio Follender vrijgelaten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt de vrijlating. De Nederlandse ambassadeur in Colombia en minister Koenders hebben hen gesproken.

De Colombiaanse overheidsinstantie Defensoria del Pueblo, die heeft bemiddeld, twitterde foto's van het tweetal met de onderhandelaars.

Bolt en Follender hebben tegen het Colombiaanse radiostation Caracol gezegd dat ze veel hebben moeten lopen, maar in goede gezondheid zijn. Wel hebben ze gevreesd voor hun leven.

Correspondent Marc Bessems hoorde vanmorgen van het hoofd van de onderhandelaars dat "het nu echt waar is". Lokale media meldden dat de twee in de plaats Ocaña waren, ook in de regio Norte de Santander. Ze zijn te voet naar Ocaña gebracht. Vandaar zijn ze met de auto onder begeleiding vertrokken naar Cúcuta, vanwaar ze vorige week waren vertrokken.

De bedoeling is dat de Spoorloos-journalisten zo snel mogelijk naar Nederland komen, maar hoe lang dat gaat duren, is niet duidelijk.

"Dit is heel goed nieuws. Ik ben enorm blij dat er zo snel een einde is gekomen aan de ontvoering", zegt minister Koenders van Buitenlandse Zaken.

"Ze zijn erg opgelucht dat ze vrij zijn en zijn nu in een soort roes, ze zijn ontzettend blij," zegt de minister op NPO Radio 1. "Ze zijn goed aanspreekbaar." Volgens hem is het zwaar geweest. "Ze hebben heel veel moeten lopen, het was in een gebied waar veel schermutselingen plaatsvinden. Ze moesten ver lopen in de jungle om zover mogelijk van militairen en politie weg te komen."

Koenders zegt dat er niet om losgeld is gevraagd. "We hebben heel goed samengewerkt met de Colombiaanse regering, maar vooral ook met de mensen ter plekke. Er zijn een heleboel groeperingen in zo'n gebied."

Ze hebben het buitengewoon zwaar gehad, ze zijn goed behandeld, maar ze zijn mentaal niet geknakt en zo ken ik ze ook.

Paul Vertegaal, eindredacteur Spoorloos

Eindredacteur Paul Vertegaal van het tv-programma Spoorloos, waarvoor de twee aan het werk waren in Colombia, heeft hen gesproken. "Ze zitten in een auto en zijn onderweg naar de plaats Cúcuta, vanwaar ze ook vertrokken zijn vorige week. Dat is nog een paar uur rijden, ze hebben politiebegeleiding."

"Ik vind dat ze het ongelooflijk goed doen. Ze hebben het buitengewoon zwaar gehad, ze zijn goed behandeld, maar ze zijn mentaal niet geknakt en zo ken ik ze ook". Wel zijn ze ontzettend bang geweest. "Hun grootste zorg was wat het thuisfront wist, hun geliefden, kinderen, ouders. Eigenlijk weten ze pas sinds een paar uur dat ze vrijgelaten zouden worden."

'Het is nu eindelijk toch echt zover, ze zijn vrij'

Volgens Vertegaal werden Bolt en Follender vanaf het moment dat ze werden ontvoerd, gezocht door het Colombiaanse leger en hebben ze zich voortdurend moeten verplaatsen. Hij zegt ook dat het hoogst ongebruikelijk is dat de twee in het donker zijn vrijgelaten, meestal gebeurt dat overdag.

Vertegaal heeft dagelijks contact gehad met de familie van Bolt en Follender. "Die zijn echt door een diep dal gegaan, die hebben herhaaldelijk gedacht dat het niet goed zou komen en zijn nu zó opgelucht, dit is echt geweldig."

Volgens hem hebben de programmamakers geen onverantwoord risico genomen door naar het bewuste gebied te gaan. "Ze hebben ongelofelijke pech gehad. Ze zijn per ongeluk ontvoerd en waren op het verkeerde moment op de verkeerde plek. Ze zijn meegenomen door een cel van de guerrillabeweging. Daar lag geen plan aan ten grondslag, het was geen opdracht van de leiding van de ELN. Deze mensen zijn snel gecorrigeerd."

Herroepen

De ELN meldde gisteren via Twitter dat ze in goede gezondheid waren overgedragen aan de humanitaire missie die de ontvoering onderzoekt, maar de bevestiging hiervan bleef uit. Ook was er geen teken van leven van de journalisten.

Later trok de ELN het bericht zelfs weer in. "Over de Nederlandse mannen die gevangen zijn. Vanmiddag ontvingen we een verslag over hun bevrijding, maar we zijn niet in staat geweest om het goed te bevestigen. Wij bieden onze verontschuldigingen aan", zei de groepering op Twitter.

  • ELN
    Derk Bolt (midden) en Eugenio Follender (3e van links) met een groep onderhandelaars ELN
  • ELN

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl