Journalisten van de Colombiaanse stichting voor persvrijheid springen in de bres voor de ontvoerde Nederlandse journalisten
NOS NieuwsAangepast

ELN trekt bericht over vrijlating Spoorloos-journalisten in

De Colombiaanse guerrillabeweging ELN zegt dat het bericht over de vrijlating van de twee Nederlandse journalisten Bolt en Follender een vergissing was. Het lijkt er dus op dat de twee nog steeds vastzitten.

"Over de Nederlandse mannen die gevangen zijn. Vanmiddag ontvingen we een verslag over hun bevrijding, maar we zijn niet in staat geweest om het goed te bevestigen. Wij bieden onze verontschuldigingen aan", zegt de groepering op Twitter.

Verder herhaalt ELN dat de twee in goede gezondheid zijn en de beweging verwacht binnenkort goed nieuws te kunnen melden.

Onduidelijkheid

Er is al dagen onduidelijkheid over de vrijlating die ophanden zou zijn. ELN, die het tweetal vorig weekend ontvoerde, meldde gisteren via Twitter dat ze in goede gezondheid zijn overgedragen aan de humanitaire missie die de ontvoering onderzoekt, maar de bevestiging hiervan bleef uit.

Volgens correspondent Marc Bessems was er een intern rapport van ELN, dat gezien werd door iemand van het radiostation van ELN. Die heeft vervolgens op basis van dat rapport de tweet verstuurd waarin stond dat Bolt en Follender zouden vrijkomen.

De verwarring werd alleen maar groter en groter.

Correspondent Marc Bessems

"Vervolgens ontstond er ook bij de autoriteiten verwarring", zei Bessems in het NOS Radio 1 Journaal. "Het is een heel groot gebied en heel veel plekken zijn slecht bereikbaar en daardoor hadden de woordvoerders niet direct contact met de mensen in het veld."

"Niemand mag officieel iets zeggen, maar iedereen bleef off the record praten dus de verwarring werd alleen maar groter en groter. Pas toen ELN opnieuw twitterde dat ze een fout hadden gemaakt, was duidelijk dat het niet waar bleek te zijn."

Presentator Derk Bolt en zijn cameraman Eugenio Follender maakten in Colombia opnamen voor het tv-programma Spoorloos.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl