Journalisten van de Colombiaanse stichting voor persvrijheid springen in de bres voor de ontvoerde Nederlandse journalisten Derk Bolt en Eugenio Follender
NOS NieuwsAangepast

Guerrilla's ELN melden vrijlating Bolt en Follender, maar niemand bevestigt

De Nederlandse journalisten Derk Bolt en Eugenio Follender zijn vrijgelaten, melden de Colombiaanse nieuwszender RCN - een van de grootste in het land - en de guerrillabeweging ELN. Het bericht is echter nog door geen enkele andere bron bevestigd.

De ELN, die het tweetal ontvoerde, meldt op Twitter dat ze in goede gezondheid zijn overgedragen aan de humanitaire missie die de ontvoering onderzoekt. Buitenlandse Zaken in Den Haag en de Colombiaanse autoriteiten kunnen het bericht niet bevestigen.

Veel onduidelijkheid over mogelijke vrijlating Bolt en Follender

NOS-correspondent Marc Bessems wijst erop dat niemand van de hogere autoriteiten die hij heeft gesproken, het nieuws bevestigt. "Het is heel onzeker of het nieuws klopt en het zijn echt alléén de ELN en de Colombiaanse zender RCN die het melden."

De twee werden zaterdag door guerrillabeweging ELN ontvoerd in het Colombiaanse departement Norte de Santander.

De twee zouden in het oerwoud door de ELN zijn overgedragen, meldt onder meer het Colombiaanse tv-station RCN. Het is nog niet duidelijk of Bolt en Follender daadwerkelijk in goede gezondheid zijn. Waarschijnlijk worden ze eerst medisch onderzocht voordat ze terugkeren naar Nederland. Volgens de RCN moesten militaire operaties in het gebied worden stilgelegd voor hun veilige aftocht.

Bolt en Follender maakten in Colombia opnamen voor het tv-programma Spoorloos. Al snel werd vermoed dat de ELN achter de ontvoering zat en dat werd in de loop van de week bevestigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl