Een Colombiaanse stichting voor persvrijheid demonstreerde voor vrijlating van Bolt en Follender
NOS NieuwsAangepast

Gouverneur: journalisten Bolt en Follender binnen enkele uren vrij

De vrijlating van de Nederlandse journalisten Derk Bolt en Eugenio Follender lijkt ophanden. De gouverneur van het Colombiaanse departement Norte de Santander zei rond 17.00 uur tegen NOS-correspondent Marc Bessems dat de guerrillabeweging ELN ze binnen enkele uren zal vrijlaten.

"Om veiligheidsredenen weten we niet precies waar en wanneer het gebeurt", zei gouverneur Villamizar Laguado. "De ELN en de mensen die het proces begeleiden geven ons die informatie niet. Maar van de humanitaire commissie en de ELN weten we dat ze in goede gezondheid zijn en in de komende uren vrijkomen."

"De humanitaire commissie bestond vorig jaar bij de vrijlating van een Spaanse journaliste uit een man of drie", zegt Bessems. "Als het nu net zo gaat, gaan die naar de ELN toe, diep in het oerwoud, en halen ze op. Op een veilige plek worden ze aan boord van een legerhelikopter gebracht en daarna naar een stad overgebracht."

Stroomversnelling

Na een dag van stilte kwam de ontvoeringszaak vanmiddag in een stroomversnelling. Even voor 17.00 uur twitterde de ELN al dat de twee in goede gezondheid zijn en dat er snel een verklaring zou volgen. Die verklaring is er nog niet. Minister Koenders van Buitenlandse Zaken noemt de verklaring authentiek.

De correspondent van de Colombiaanse publieke omroep in de regio beweerde rond 18.00 uur dat de vrijlating al gaande was. Dat werd kort daarna door de omroep tegengesproken.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat het de berichten in de Colombiaanse media en op sociale media volgt. "Wij kunnen nog niets bevestigen, maar het klinkt bemoedigend", zo werd gezegd.

Spoorloos

De twee werden zaterdag ontvoerd toen ze in het noorden van Colombia opnamen maakten voor het programma Spoorloos. Al snel werd ervan uitgegaan dat de ELN erachter zat. Dat werd in de loop van de week bevestigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl