NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Onderzoek naar koelkast die brand in Grenfell Tower veroorzaakte

Getty Images

De Britse regering gelast een onderzoek naar de koel-vriescombinatie die de fatale brand in de Londense Grenfell Tower heeft veroorzaakt. De politie bevestigde vandaag eerdere berichtgeving in Britse media dat het apparaat de oorzaak was van de brand, waarbij 79 doden vielen.

Het gaat om een apparaat van het merk Hotpoint, dat onderdeel is van Whirlpool. Het type stond niet bekend bij de autoriteiten als gevaarlijk. De Britse regering eist nu dat het apparaat, dat tussen 2006 en 2009 werd verkocht, wordt onderzocht. Fabrikant Whirlpool roept eigenaren van het apparaat op zich te melden en zegt alle medewerking aan een onderzoek te verlenen.

De politie maakte ook bekend dat de brand zich waarschijnlijk zo snel kon verspreiden door de gevelbekleding van de toren. De politie zegt nu dat die bekleding geen enkele veiligheidstest heeft doorstaan. Twee Britse ministers zeiden eerder al dat dat materiaal nooit gebruikt had mogen worden.

Een politiefunctionaris riep tijdens een persconferentie mensen op zich te melden als ze iets weten over mensen die in de toren waren. "Ik wil niet dat er slachtoffers van deze tragedie zijn van wie we niets weten", zei ze. "We willen weten wie er in de toren was, niet waarom iemand in de toren was."

De verwoestende brand in een Londense flat

Begin deze week zei een Londense politiecommandant al dat er mensen zijn van wie de aanwezigheid om wat voor reden dan ook niet is gemeld, bijvoorbeeld omdat iemand er illegaal woonde.

STER reclame