AFP
NOS NieuwsAangepast

Zeven Britse flats met vergelijkbare bekleding als Grenfell Tower

Zeven Britse flatgebouwen hebben een vergelijkbare, brandbare bekleding als de Grenfell Tower. Dat blijkt uit een onderzoek naar 600 flatgebouwen in Engeland, waarvan de eerste resultaten nu bekend zijn geworden. Vorige week vielen bij de brand in de Londense torenflat zeker 79 doden.

Volgens deskundigen kon het vuur zich door de gevelbekleding van de Grenfell Tower snel verspreiden. Twee Britse ministers zeiden dat het afdek- en isolatiemateriaal nooit gebruikt had mogen worden. Na de brand had de Britse regering lokale overheden gevraagd om de bedekking van gebouwen in hun gebied te onderzoeken.

Andere woning

De huiseigenaren van de zeven flats met de ondeugdelijke gevelbekleding zijn op de hoogte gesteld. Hoe onveilig deze gebouwen zijn hangt af van de hoeveelheid gevelbekleding die is gebruikt en de plek waar het materiaal is bevestigd,zegt May's woordvoerder. "Niemand hoeft natuurlijk te wonen in een onveilig gebouw. Als dat nodig is, krijgen de bewoners een andere woning toegewezen."

Het kantoor van premier May heeft lokale overheden gevraagd om zo snel mogelijk monsters van de bekleding van de flats op te sturen voor onderzoek. Eerder vandaag ontstond er verwarring over het aantal flatgebouwen waarvan de resultaten bekend zijn. Even was er sprake van 600 onveilige flatgebouwen, maar het zijn er tot dusver zeven.

Informatie voor verhuurders

Vanochtend zei May in het Lagerhuis dat lokale overheden en de brandweer al het mogelijke doen om de veiligheid van gebouwen te waarborgen en bewoners te informeren. Ze kondigde ook aan dat verhuurders gratis informatie krijgen over veilige bekleding voor gebouwen.

Vanochtend werd bekend dat de verantwoordelijke voor het dagelijkse bestuur in het Londense stadsdeel Kensington en Chelsea is opgestapt vanwege de brand. Nicolas Holgate vertrok op verzoek van de Britse regering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl