Rutte spreekt met België, Luxemburg en vier Centraal-Europese landen ANP

Hoe om te gaan met grote groepen vluchtelingen was het moeilijkste onderwerp tijdens een mini-top in Warschau. Premier Rutte zei dat er grote verschillen zijn hoe de landen van de Benelux enerzijds en de Oost-Europese landen anderzijds hierover denken.

Tijdens een overleg tussen de Benelux-landen (België, Nederland en Luxemburg) en Polen, Hongarije, Tsjechië en Slowakije (de zogenoemde Visegrádlanden) werd onder meer gesproken over de interne markt en het Europese asielbeleid. Rutte zei dat er verder gekeken moet worden dan de traditionele partners en buurlanden.

Hij zei na afloop dat het een open en eerlijk gesprek was, waarbij geen enkel onderwerp werd geschuwd. "Natuurlijk, we zijn het niet altijd met elkaar eens. Maar alleen als je het gesprek met elkaar aangaat, kun je bruggen bouwen en gemeenschappelijke grond vinden, ook op onderwerpen die lastiger zijn", schrijft de premier op Facebook.

Brexit-onderhandelingen

Nederland houdt de komende tijd 'brexit-toppen'. Daar staat de toekomst van de EU zonder de Britten op de agenda. De brexit-onderhandelingen zijn vandaag officieel begonnen in Brussel.

Toen Groot-Brittannië aankondigde om uit de Europese Unie te stappen, zei premier Rutte al dat nieuwe partners nodig zijn om mee samen te werken. In Warschau zei hij vandaag dat hij het liefst zou zien dat de Britten lid blijven van de interne markt of daarbij betrokken blijven, maar dat daar dan wel wat tegenover moet staan. "Als het niet lukt, zoeken we andere pragmatische oplossingen."

STER reclame