Iemand met de Microsoft HoloLens op

Augmented reality: nu nog in je smartphone, maar ooit in je bril

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

De nieuwe 'realiteiten' vliegen je de laatste tijd om de oren. Was vorig jaar virtual reality (VR) het ding waar je niet omheen kon, inmiddels verschuift de aandacht langzaam naar augmented reality (letterlijke vertaling: aangevulde werkelijkheid). Het verschil: bij VR heb je een afgesloten bril op waardoor je alleen de virtuele omgeving ziet, bij AR wordt de virtuele wereld gecombineerd met de echte wereld.

Beeld je in dat je een bril op je hoofd hebt. Gewoon eentje die je bij de opticien koopt. Maar in plaats van dat je 'm alleen gebruikt om beter te kunnen lezen of kijken, zit er een computer ingebouwd. En die projecteert op het glas allerlei objecten. Die jij dus in de echte wereld kunt zien. Dat kan bij wijze van spreken je e-mail zijn, vakantiefoto's of je Spotify-afspeellijst. Daarmee zou zo'n bril je telefoon misschien zelfs kunnen vervangen.

Dit bestaat nu nog alleen in films en wellicht in bepaalde vormen in een experimenteel lab. Maar het is zeker niet ondenkbaar dat het werkelijkheid wordt. Sterker nog: het virtueel projecteren van objecten gebeurt al. En jij kunt er zelfs ook al gebruik van maken. Want het spel Pokémon Go en Snapchat bevatten vormen van AR.

Op je telefoon

Maar het kan beter en groter, vinden techbedrijven. Apple, Facebook en Google zijn bezig met AR-projecten. Apple kondigde onlangs tijdens een conferentie aan dat het in besturingssysteem iOS 11 vormen van augmented reality gaat ondersteunen. Het betekent dat ontwikkelaars apps kunnen maken waar AR een rol in speelt.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Facebook ruimde voor het onderwerp zelfs de eerste twintig minuten van zijn jaarlijkse ontwikkelaarsbijeenkomst in. Dat moest aangeven hoe belangrijk het platform augmentend reality vindt (en het daarmee Snapchat te snel af wil zijn). Het social media-platform gaat AR stoppen in zijn apps.

3000 dollar

Maar er blijft een verschil tussen AR beleven op je telefoon of het recht voor je ogen zien. Een AR-bril in 'opticien-formaat' is nog niet verkrijgbaar, maar Microsoft heeft al wel iets wat een heel eind in de buurt komt: de HoloLens. Een apparaat waar een computer ingebouwd zit en die via een bril objecten projecteert. Enige nadeel: het is een wat groot apparaat en er hangt een flink prijskaartje aan: zo'n 3000 dollar.

Dat weerhoudt organisaties in Nederland er niet van om er al mee te experimenteren. In verschillende sectoren, zoals bij de politie, wordt er druk mee getest. Agenten gebruiken de HoloLens bij hun recherchewerk. Bijvoorbeeld bij het beeld van een beschoten auto, afkomstig uit een liquidatieonderzoek. De politie maakt dan een 3D-scan van de auto en geeft aan waar de kogels zijn ingeslagen. Gevisualiseerde 'schotbanen' laten zien dat het slachtoffer doorzeefd moet zijn geweest.

Een rechercheur die op de plek gaat staan waar de liquidatie heeft plaatsgevonden, kan met de HoloLens het beeld van de auto op de werkelijkheid projecteren. Met de bril op wordt zichtbaar waar de schutter gestaan moet hebben.

Verzekeringsspel

ABN Amro koos voor een andere insteek. Daar is een verzekeringsspel ontwikkeld. Met de HoloLens kun je rondlopen in een virtuele huiskamer. Dat klinkt misschien als VR, maar het idee is juist dat je rondloopt terwijl je de fysieke wereld - bijvoorbeeld je eigen huiskamer - nog ziet. Het spel simuleert vervolgens welke dingen je kunt verzekeren, bijvoorbeeld een dure vaas, en wat er mis kan gaan. Inclusief een meteoriet die op de auto valt.

Kortsluiting, brand en meteoriet, wat verzeker je wel en wat niet?

In de bouw wordt er ook naar gekeken. VolkerInfra, onderdeel van bouwgigant VolkerWessels, gebruikt de HoloLens om tekeningen op papier te vervangen. Het idee is dat iemand met een HoloLens op kan zien waar het betonijzer, bedoeld om beton te verstevigen, moet komen.

Augmented reality is in de bouw meer dan een nieuw leuk speeltje

Uiteindelijk is het idee dat er bij het bouwbedrijf veel meer mogelijk wordt, bijvoorbeeld onderzoeken waar een brug moet komen te liggen over een rivier. Ook belooft het bedrijf dat bewoners op kijkavonden via de bril opmerkingen kunnen toevoegen.

Bril of lens

De bril van Microsoft is nu nog log en dus duur. De verwachting is dat dat de komende jaren gaat veranderen.

"Vergelijk het met de mobiele telefoon in de jaren 90", zegt Robert Belleman, opleidingsdirecteur van de Bachelor Informatica aan de UvA. "Als je zo'n toestel naast een iPhone van nu legt zie je een gigantisch verschil. Dat gaat ook bij AR en VR gebeuren, maar dan nog wat sneller. Ik denk dat we er over 10 of 15 jaar wel mee rondlopen."

Zo kunnen we uiteindelijk op het idee van de normale bril uitkomen of misschien zelfs wel op een lens die je op je oog plakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl