Deskundigen doorzoeken de Grenfell Tower
NOS NieuwsAangepast

Bekleding Grenfell Tower was van een goedkope soort

Onder de Britse bevolking heerst woede over berichten dat het isolatiemateriaal aan de buitenmuren van de Grenfell Tower in Londen van een goedkope en brandbare soort was. Zowel The Guardian als The Times schrijft vandaag over het gebruikte materiaal.

Het gebruikte materiaal was per vierkante meter 2 pond goedkoper dan een vergelijkbare, betere en minder brandgevoelige soort. Als 5000 pond meer was uitgegeven, zou de brand niet dergelijke fatale gevolgen hebben gehad.

Het bedrijf dat de gevelbekleding aanbracht, bevestigt dat de goedkopere soort was gebruikt. Het materiaal is toegestaan in het Verenigd Koninkrijk, maar bijvoorbeeld niet in Duitsland en de Verenigde Staten. De brandweercommandant in Frankfurt zegt in The Guardian dat een brand zoals in de Grenfell Tower in Duitsland ondenkbaar zou zijn.

Onderzoek

Door de snelheid waarmee het vuur eergisteren in de toren om zich heen greep, werd meteen al gewezen op de gevelbekleding van de flat. Het onderzoek zal zich daarop richten, maar ook op de vraag of tussen de verdiepingen brandwerend materiaal was geïnstalleerd. De regelgeving in het Verenigd Koninkrijk schiet daarin tekort.

De politie kondigde gisteren een strafonderzoek aan naar de brand. Burgemeester Sadiq Khan van Londen wil dat in de zomer al een interim-rapport over de brand wordt gepubliceerd.

Woedende bewoners van de wijk North Kensington, waarin de toren staat, belaagden vandaag de conservatieve fractieleidster in het Lagerhuis, Andrea Leadsom, toen zij een bezoek bracht aan de wijk. Ze eisten van haar een verklaring waarom premier May gisteren bij haar bezoek aan de wijk niet met bewoners had gesproken. Dat leverde May ook kritiek op in eigen kring.

Minister Javid zei vanochtend dat alle gebouwen met soortgelijke gevelbekleding zullen worden nagelopen. De Britse regering wil verder "alles doen wat nodig is" om die gebouwen veilig te maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl