IS-leider al-Baghdadi in een video van de terreurgroep uit 2014 EPA

Het Russische ministerie van Defensie zegt dat IS-leider Abu Bakar al-Baghdadi mogelijk om het leven is gekomen bij een luchtaanval op de Syrische stad Raqqa, die op 28 mei zou zijn uitgevoerd. Raqqa is de hoofdstad van het zelfbenoemde kalifaat van de terroristische beweging.

De Russen durven niet met zekerheid te zeggen of de beruchte terroristenleider echt dood is. Het betrof een aanval op het leiderschap van IS. Er zouden nog 30 andere IS-leiders zijn omgebracht, evenals zo'n 300 strijders. De IS-leiding zou bijeen zijn geweest in de zuidelijke buitenwijken van Raqqa om zich te beraden op de terugtrekking uit de zwaar bevochten stad, die aan drie kanten is ingesloten.

Toen de Russische troepen in Syrië lucht kregen van die ontmoeting werden er eerst drones en vervolgens bommenwerpers en gevechtstoestellen naar het gebied gestuurd.

Beloning

Rusland zegt nu te onderzoeken welke kopstukken er bij het bombardement zijn gedood. De internationale coalitie onder leiding van de VS zegt de berichten over de dood van Baghdadi niet te kunnen bevestigen.

De eerste man van IS is al vaker dood verklaard, maar tot nu toe bleek Baghdadi telkens nog in leven te zijn. Hij is een van de meest gezochte terroristen ter wereld: de VS heeft een beloning van bijna 10 miljoen euro op zijn hoofd gezet.

Zijn laatste teken van leven was op 3 november, toen hij zijn aanhang in een audio-opname opriep om de strijd vol te houden in Mosul, het andere bolwerk van IS. Om die Iraakse stad wordt, evenals om Raqqa, zwaar gevochten. Het was in Mosul dat Baghdadi zichzelf bijna drie jaar geleden uitriep tot leider van het zogenoemde kalifaat van IS in Syrië en Irak.

STER reclame