Abu Bakr al-Baghdadi, de leider van Islamitische Staat
NOS NieuwsAangepast

IS-leider Baghdadi spreekt: val Turkije binnen

IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi blijft geloven in de overwinning. Dat heeft hij gezegd in een audioboodschap van ongeveer dertig minuten. Het is voor het eerst sinds bijna een jaar dat Baghdadi weer van zich laat horen. De echtheid van de opname is nog niet bevestigd.

"Deze oorlog en de jihad die Islamitische Staat voert, versterken ons geloof alleen maar verder", is te horen in de boodschap. "Als God het wil, en met onze overtuiging, zal dit de opmaat zijn naar een grote overwinning."

De opname komt naar buiten ruim twee weken na het begin van een offensief van onder meer het Iraakse leger tegen Mosul, de grootste stad die IS nog in handen heeft. Hij roept de bewoners op "om te blijven strijden tegen de vijanden van God".

Turkije

Ook roept Baghdadi zijn strijders op om Turkije binnen te vallen, dat in het noorden van Syrië vecht tegen IS. "De Turken zijn jullie gebied binnengedrongen. Val Turkije binnen en zet de veiligheid daar om in angst."

IS leider roept op om Turkije aan te vallen.

De voorlaatste audioboodschap waarvan wordt aangenomen dat Baghdadi erop te horen is, dateert van december vorig jaar. Toen zei hij dat de luchtaanvallen in Syrië door Rusland en de internationale coalitie onder leiding van de VS de terreurorganisatie niet hadden verzwakt.

Deze oproep kan slapende cellen in Europa en Turkije wakker maken.

Midden-Oostendeskundige Bertus Hendriks

Het tijdstip waarop deze boodschap naar buiten komt is niet verrassend, vindt Midden-Oostendeskundige Bertus Hendriks. "Dit soort taal is niet ongebruikelijk als je in de problemen komt. Dit is een oproep om het moreel van de strijders hoog te houden tegenover alle klappen die ze de laatste weken krijgen", zegt Hendriks in het NOS Radio 1 Journaal.

Het dreigement om Turkije aan te vallen is moeilijk serieus te nemen, stelt Hendriks. "Dat klinkt als een vlucht naar voren en dat lijkt me bluf. Bij een inval in Turkije krijgt IS te maken met het grote leger van de NAVO, dus deze oproep lijkt me pure propaganda."

Toch kan de oproep van Baghdadi gevolgen hebben. "De boodschap is gericht aan alle strijders, dus ook die in Europa, Turkije en Saudi-Arabië. Daar bevinden zich veel slapende cellen die door zo'n oproep kunnen worden wakker gemaakt. We hebben de laatste tijd veel grote aanslagen gezien in Europa en Turkije."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl