Iraakse troepen tijdens de aanval op Mosul
NOS NieuwsAangepast

Premier Irak: opmars naar Mosul sneller dan verwacht

De strijd om Mosul loopt volgens de Iraakse premier Abadi voorspoediger dan gepland. "De opmars van onze troepen naar de stad gaat sneller dan verwacht", zei hij aan het begin van een conferentie in Parijs over de toekomst van de stad.

Afgelopen maandag begon het Iraakse leger aan de bevrijding van de stad, die al sinds 2014 in handen is van Islamitische Staat. De miljoenenstad is omsingeld door het leger, gesteund door Koerdische peshmerga-strijders, internationale luchtsteun en Amerikaanse adviseurs.

Het Iraakse leger veroverde vanochtend Bartella, een voorstad van Mosul die twee jaar geleden veroverd werd door IS. Veel IS-strijders waren al uit de stad naar Mosul gevlucht. Maar in Mosul zijn ook al veel strijders naar het Syrische Raqqa gevlucht, zei de Franse president Hollande tijdens de conferentie in Parijs. Raqqa wordt door IS gezien als de hoofdstad van zijn gebied.

Abadi wil niet dat de oorlog om Mosul zich verplaatst naar Syrië. "De oorlog in Mosul is een oorlog in Irak, onder leiding van de Irakezen, voor de Irakezen en om het grondgebied van Irak te verdedigen", zegt premier Abadi. "Hier staat ons Iraakse leger en het is meer dan ooit een eenheid om terrorisme te verslaan."

Drones

Tijdens de herovering van Bartella begonnen bij een andere stad honderden militaire voertuigen, waaronder tanks, ook een offensief. Binnen een uur hadden de peshmerga de stad Nawaran (ongeveer 14 kilometer van Mosul) heroverd. Tijdens de herovering stuurde IS twee drones naar het gevecht om de posities van het leger vast te stellen. Een drone werd neergeschoten.

Daarna probeerden ze Barima in te nemen. Daar raakten de peshmerga in gevecht met IS-strijders. De Koerdische milities proberen inmiddels de stad Bashiqa in te nemen.

Iraakse troepen rukken op naar Mosul

Op de conferentie in Parijs wordt ondertussen bekeken hoe het verder moet met de stad Mosul, na de bevrijding. Maar ook de bescherming van burgers en het verstrekken van hulp staat op de agenda. De VN waarschuwde eerder deze week al dat mogelijk 700.000 mensen humanitaire hulp nodig zullen hebben.

Terreurorganisatie IS heeft nog een paar kleinere dorpen en steden in het noorden en westen van Irak in handen.

Islamitische Staat viel Mosul in juni 2014 binnen. Voor die tijd woonden er twee miljoen mensen in de stad. Hoeveel er nu nog wonen is niet duidelijk; schattingen lopen uiteen van een miljoen tot twee miljoen. Sinds 2014 zijn veel mensen gevlucht, maar er zijn ook weer veel mensen naar Mosul gekomen, onder wie jihadisten.

Het Britse ministerie van Defensie heeft vandaag beelden naar buiten gebracht van een luchtaanval in het zuidoosten van Mosul, afgelopen maandag. Op de video is te zien dat een vrachtwagen met explosieven van Islamitische Staat wordt gebombardeerd.

Britten bombarderen gewapende IS-truck

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl