President Trump
NOS Nieuws

Trump over onderzoek: dit is een heksenjacht

De Amerikaanse president Trump is geïrriteerd over berichten dat er een onderzoek naar hem loopt om vast te stellen of hij de rechtsgang heeft belemmerd. Trump benadrukt dat hij dat niet heeft gedaan en noemt het onderzoek "leugenachtig".

In een tweet zegt Trump: "Ze hebben verhaal verzonnen over een samenzwering met de Russen, geen bewijs gevonden, daarom gooien ze het nu op belemmering van de rechtsgang."

Trump gaat niet in op wie hij precies bedoelt met "ze". Waarschijnlijk doelt hij op speciaal aanklager Robert Mueller en zijn team. Mueller werd onlangs aangesteld om onderzoek te doen naar mogelijke inmenging van Rusland in de presidentsverkiezingen in de VS.

In een ander twitterbericht noemt Trump het onderzoek "een heksenjacht".

The Washington Post kwam met het bericht over het onderzoek naar belemmering van de rechtsgang op basis van niet met name genoemde functionarissen. Het betekent een uitbreiding van het onderzoek naar mogelijke inmenging van de Russen.

Aanklager Mueller zou met zijn onderzoek zijn begonnen, vrijwel meteen nadat Trump FBI-directeur James Comey had ontslagen.

Comey heeft gezegd dat zijn ontslag te maken moet hebben met zijn onderzoek naar de mogelijke Russische inmenging.

Rol van Trump

De onderzoeken gingen eerst vooral over mensen rond Trump die mogelijk met Russische functionarissen een gezamenlijk belang zagen in het manipuleren van de verkiezingen. Een van hen is Michael Flynn, de voormalig Nationaal Veiligheidsadviseur.

Maar nu lijkt het steeds meer te gaan over de rol van Trump zelf. Mueller zou daar snel de directeur Nationale Veiligheid, Dan Coats, en Mike Rogers, de directeur van de inlichtingendienst NSA, over willen spreken.

Het Huis van Afgevaardigden is bezig met een eigen onderzoek om erachter te komen of Rusland zich heeft gemengd in de Amerikaanse verkiezingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl