Oud-FBI-directeur James Comey bij de hoorzitting in de Senaat Reuters

De verslagen die de ontslagen FBI-directeur James Comey maakte direct na zijn gesprekken met president Trump, worden door een goede vriend van Comey, hoogleraar Daniel Richman, overdragen aan de FBI.

In een hoorzitting bij de inlichtingencommissie van de Senaat verleden week zei Comey, dat hij de memo's aan een vriend had gegeven, met het verzoek ze aan de pers te geven. Hij deed dat om een onderzoek van een speciaal aanklager te forceren. Richman speelde de informatie vervolgens door aan de The New York Times en het onderzoek kwam er.

In totaal hadden Trump en Comey negen gesprekken. Van al die gesprekken maakte Comey een verslag. Het is niet duidelijk of alle informatie uit de memo's al bekend is. Ook de aangestelde speciale aanklager Robert Mueller wil de memo's graag zien.

Gelekt

De FBI deed kort na de verkiezing van Trump onderzoek naar de banden tussen de Trump-campagne en Rusland en de relatie tussen de toenmalig FBI-directeur en Trump was gespannen. Comey maakte notities van zijn gesprekken met Trump omdat hij vreesde dat de president leugens zou vertellen.

De advocaat van Trump heeft gezegd een klacht in te dienen tegen Comey omdat hij heeft gelekt.

De Amerikaanse minister van Justitie Jeff Sessions getuigt vanavond voor de Senaatscommissie in het onderzoek naar het ontslag van FBI-directeur James Comey. Hij wil reageren op beschuldigingen die Comey uitte aan zijn adres.

STER reclame