Klaver verdedigt zich in het debat
NOS NieuwsAangepast

Formatiedag 90: het is over en uit tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks

Uit het debat dat de fractievoorzitters hadden over de mislukte formatiepoging, wordt het nog duidelijker dat het echt helemaal over en uit is tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks. De vorige keer gingen ze nog als vrienden uit elkaar, maar vandaag gingen alle sluizen open, zegt NOS-verslaggever Ron Fresen. Klaver werd volgens hem door de drie neergezet als een man die uiteindelijk niet durft en zwabberde in de onderhandelingen.

Fresen meent dat de leiders van VVD, CDA en D66 alles uit de kast hebben getrokken om aan de bezwaren van GroenLinks tegemoet te komen op het migratievraagstuk. Rutte, Buma en Pechtold probeerden GroenLinks-leider Klaver steeds te overtuigen met nieuwe teksten, waarin stond dat het Nederlandse vluchtelingenbeleid binnen de marges van het internationaal recht zou vallen.

GroenLinks-leider Klaver gaf steeds hoop op een doorbraak, maar uiteindelijk wees hij een eindvoorstel van de informateur af. Klaver benadrukt dat zijn partij niet "tegen elke prijs wil regeren".

Botsing

Fresen zegt dat je bij deze formatiepoging ook een botsing hebt gezien van verschillende politieke culturen. VVD, CDA en D66 zijn allemaal gewend om te besturen, maar dat is GroenLinks niet.

Niemand weet hoe het nu verder moet. Informateur Tjeenk Willink wil nog steeds een meerderheidskabinet. ChristenUnie is een voor de hand liggende nieuwe gesprekspartner, maar ook PvdA komt in zicht.

Hoe kon het zo fout gaan? Onderhandelaars blikken terug

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl