Xander van der Wulp en Vincent Rietbergen
NOS NieuwsAangepast

'Meest logische optie is nu toch weer de ChristenUnie'

Als politiek verslaggever Xander van der Wulp de rol van informateur een dagje zou moeten overnemen, zou hij nu eerst VVD, CDA, D66 en ChristenUnie om de tafel zetten. Die optie is nog niet serieus bekeken, zei hij in een live-uitzending op Facebook.

Waar al tot twee keer toe een serieuze poging is gedaan om een regering met GroenLinks te vormen, heeft het zogenoemde motorblok van de drie partijen nog nooit in zijn geheel met de ChristenUnie gesproken. Er was alleen een gesprek tussen D66 en de ChristenUnie onderling. Daarna blokkeerde D66-leider Pechtold deze optie. Hij noemde een coalitie met de partij van Segers "onwenselijk".

Volgens Van der Wulp wijst alles erop dat D66 wat toegeeflijker moet worden, en zijn er ook al tekenen dat Pechtolds houding verandert. "Het is opvallend dat D66 lang vasthield aan zijn favoriete partner GroenLinks, maar uiteindelijk toch de kant heeft gekozen van VVD en CDA." Pechtold stemde namelijk wèl in met het migratievoorstel van Tjeenk Willink, dat voor GroenLinks een brug te ver was.

Bekoeld

Volgens de politiek verslaggever is de liefde tussen Pechtold en Klaver de afgelopen week behoorlijk bekoeld. Dat blijkt ook uit het filmpje dat Pechtold gisteravond opnam. Hij zegt daarin dat GroenLinks in een papieren werkelijkheid leeft door waterdichte garanties te eisen over de opvang van vluchtelingen in landen waar de EU deals mee sluit.

Pechtold zei in zijn filmpje ook dat de houding van GroenLinks op politieke onwil lijkt te wijzen. "Maar dat kunnen VVD en CDA ook tegen Pechtold zelf zeggen, als hij de optie met de ChristenUnie blijft afwijzen", zegt Van der Wulp.

Duur verkopen

Van der Wulp geeft aan dat de PvdA vanmorgen ook een andere houding leek aan te nemen. Partijleider Asscher reageerde minder afhoudend dan voorheen. Hij zei dat het vluchtelingenvoorstel van Tjeenk Willink op het eerste gezicht "keurig binnen internationaalrechtelijke verdragen" lijkt te vallen en dat hem niet meteen duidelijk is waarom GroenLinks het hierop heeft laten stranden

"Het is interessant om te zien hoe Asscher nu ruimte laat", analyseert Van der Wulp. "Maar Asscher zal zijn huid heel duur verkopen."

Van der Wulp denkt dat als het niet lukt met CU of PvdA, er toch gekeken zal worden naar een minderheidskabinet. Dat is geen wenselijke optie, omdat zo'n kabinet voor elk besluit een meerderheid in de Tweede Kamer bijeen moet sprokkelen en daardoor minder slagvaardig is. Maar het is nog altijd beter dan nieuwe verkiezingen uitschrijven, zegt hij. "Want daarmee zeg je eigenlijk toch tegen de kiezer: je hebt het niet goed gedaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl