In mei bestormde een christelijke sekte in Kinshasa een gevangenis om hun leider te bevrijden
NOS NieuwsAangepast

'Aanblijven president Congo oorzaak van geweld en instabiliteit'

De politie van de Democratische Republiek Congo is begonnen met een klopjacht op de gevangenen die gisteravond ontsnapten bij een bestorming van de gevangenis in Beni, in het oosten van het Afrikaanse land. "Zo hoopt de politie een deel van de 900 gevangenen weer terug te vinden", zegt NOS-correspondent Elles van Gelder in het NOS Radio 1 Journaal.

Gistermiddag bestormde een groep zwaarbewapende mannen de gevangenis, vertelt ze. "Dat ging gepaard met veel geweld. Ze schoten acht bewakers dood. Daarna zetten ze de poorten van de gevangenis open."

Onder de gevangenen waren veel leden van verschillende milities. "Er zijn veel rebellengroepen actief in het oosten van Congo. Die vechten om rijke grondstoffen als diamant, goud en coltan", legt Van Gelder uit. "Daar zijn de afgelopen jaren veel doden bij gevallen. Een deel van de gevangenen zat vast voor zware vergrijpen zoals misdaden tegen de menselijkheid en voor terrorisme."

Wie achter de bestorming zit, is niet bekend. "Wat we wel weten is dat de radicale rebellenbeweging Geallieerde Democratische Strijdmacht (ADF) eerder heeft gezegd dat ze de collega's die vastzaten, zouden bevrijden", vertelt Van Gelder. "Maar of zij dit daadwerkelijk gedaan hebben, is niet bevestigd."

Het is al de vierde keer in korte tijd dat in het Afrikaanse land gevangenen massaal ontsnappen. Zo ontsnapten er afgelopen weekend nog gedetineerden in de hoofdstad Kinshasa en vorige maand bestormde een christelijke sekte in die plaats een gevangenis om hun leider te bevrijden. "De overheid had het toen over 50 ontsnapte gevangenen, maar volgens ooggetuigen waren het er 4000."

President Kabila

Volgens Van Gelder is het geweld in Democratische Republiek Congo weer opgelaaid, omdat de zittende president Kabila weigert af te treden. "Hij is nu 16 jaar aan de macht en zat vorig jaar aan het einde van zijn tweede ambtstermijn. Toen had hij eigenlijk moeten opstappen."

Wat volgde waren veel protesten, vooral in Kinshasa. "Dat ging gepaard met veel geweld. Ook in het oosten laaide het geweld weer op. Dat heeft veel levens gekost. Veel mensen zijn daarom op de vlucht geslagen. Door de instabiliteit gebeuren er dus ook dingen zoals gisteren in Beni."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl