De Makala gevangenis in Kinshasa op een foto uit 2013
NOS NieuwsAangepast

Tientallen gevangenen in Congo ontsnapt

Uit een gevangenis in Congo zijn tientallen gevangenen ontsnapt. Aanhangers van een christelijke sekteleider vielen de gevangenis in de hoofdstad Kinshasa aan, waar hun leider Ne Mwanda Nsemi vastzat. Hij en zo'n vijftig anderen konden daardoor ontsnappen.

Nsemi is de leider van de nationalistische beweging Bundu dia Kongo. Hij werd in maart opgepakt, na meerdere gewelddadige botsingen tussen zijn aanhangers en de politie. Daarbij vielen ook doden.

Getuigen zeggen dat ze vannacht schoten hebben gehoord bij de gevangenis. Ook hebben ze in de straten mensen gezien met blauwe shirts en gele kraagjes, de kleding die in de Makala gevangenis wordt gedragen.

Arrestaties

De Congolese minister van Justitie zei tegen een lokaal radiostation dat de belangrijkste gevangenen, onder wie een oppositieleider en militairen die veroordeeld zijn voor de moord op oud-president Laurent Kabila in 2001, niet zijn ontsnapt.

Militairen zouden in de buurt van Nsemi's huis in Kinshasa enkele jonge mannen hebben opgepakt, waarschijnlijk geen gevangenen maar aanhangers van Nsemi.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl