Deelnemers helpen elkaar tijdens de Mud Masters Obstacle Run in vijfhuizen
NOS NieuwsAangepast

Dode bij obstacle run: 'Een enkel breken oké, maar dit kan niet'

  • Ivo Landman

    redacteur NOS Online

  • Ivo Landman

    redacteur NOS Online

"Dit mag nooit gebeuren. Je zou voor bijna 100 procent moeten kunnen uitsluiten dat iemand overlijdt." Dirk Schrama, fervent deelnemer aan obstacle runs en oprichter van de website Obstakels.com, vraagt zich af hoe het zo fout kon gaan bij het evenement VenloStormt. Een deelneemster is overleden nadat ze gisteren van een metershoge glijbaan was afgegleden.

De deelnemers aan een obstacle run moeten een parcours met allerlei hindernissen afleggen. "Een paar schrammen, een enkel verzwikken of zelfs breken - dat hoort erbij als je daaraan deelneemt. Soms gaat er iemand in het gips naar huis, maar doden vallen er vrijwel nooit", weet Schrama.

Hij herinnert zich een soortgelijk incident in de Verenigde Staten, een jaar of drie geleden. "Dat was niet bij een glijbaan, maar een obstakel waar je vanaf een platform in het water moest springen. Daar gingen ze te snel achter elkaar. Ik kan me voorstellen hoe dat fout kan gaan. Soms heb je even nodig om boven te komen en daarna moet je soms even bijkomen van zo'n sprong. Andere deelnemers moeten je de tijd geven om weg te zwemmen."

Slachtoffer obstacle run Venlo overleden

Glijbanen worden vaker gebruikt als onderdeel bij obstacle runs. Normaal gesproken zorgt de organisatie dat er bovenaan iemand in de gaten houdt dat de deelnemers niet te snel achter elkaar naar beneden gaan. Schrama: "Normaal wacht je zo'n tien seconden en dan is het veilig, dan kan de volgende. Ze geven ook instructies."

Maar het toezicht bij zo'n glijbaan is volgens hem niet altijd even goed geregeld. Veel gebeurt met vrijwilligers. "Ik heb meegemaakt dat er soms iemand van 15 jaar bij stond. Die krijgt daar dan een gratis kaartje voor of zo. Maar Venlo is een vrij groot evenement met een professionele organisatie. Die hebben wel oog voor de veiligheid."

Deelnemers moeten zelf ook goed opletten, zegt Schrama. "Er is geen keurmerk voor de obstakels. Als je ziet dat het er onveilig uitziet, dat bijvoorbeeld iets niet goed in elkaar is getimmerd, dan moet je dat gewoon niet doen. En houd je vrienden in de gaten. Kijk of ze bovenkomen als ze van zo'n glijbaan af gaan."

Er komt een politieonderzoek naar het incident in Venlo. De gemeente, die de vergunning voor het evenement heeft afgegeven, houdt een interne evaluatie. "Bij dit soort evenementen kijken specialisten van de gemeente naar de veiligheid", zegt een woordvoerder van de gemeente. "Dat is hier ook gebeurd. Er wordt heel scherp en kritisch naar gekeken. Het is vervolgens aan de organisatie van het evenement om toe te zien op een veilig verloop."

Hopelijk kijken mensen nu nog bewuster naar de risico's.

Dirk Schrama

Sinds vorig jaar stuurt obstacle run-vereniging OCRA zelf inspecteurs naar evenementen om de veiligheid van de obstakels te checken. Schrama verwacht dat het toezicht na het incident in Venlo nog verder zal worden opgeschroefd. "Dat zie je vaker in Nederland als er iets gebeurt, dan volgt daar een reactie op."

Zelf blijft hij gewoon deelnemen aan de races over extreme hindernisparcoursen. "Ik blijf meedoen. Dat het fout kan gaan, dat je af en toe een stap verkeerd zet, dat hoort erbij. Maar dat je overlijdt, dat mag niet gebeuren. Hopelijk kijken mensen nu nog bewuster naar de risico's. Dit moet je kunnen voorkomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl