Ongeluk bij de Obstacle Run in Weert in augustus vorig jaar
NOS Nieuws

Obstacle runs sterk in opkomst, maar ze zijn niet altijd even veilig

Hardlopen op een parcours met muren en slootjes en kruipen door de modder. Obstacle runs zijn populair. Maar de veiligheid is iedere keer anders geregeld en is niet altijd in orde.

De evenementen zijn sinds 2012 sterk in opkomst. Er zijn dit jaar tussen de 125 en 150 obstacle runs met in totaal zo'n 200.000 deelnemers.

Sommige gemeenten hebben geen verstand van de veiligheid, zegt voorzitter Bas Smit van ORCA-Benelux, de bond voor deze hardloopevenementen in de Benelux. "De ene gemeente laat de obstakels controleren door de brandweer, de andere door de politie en weer een andere door ambtenaren van bouw- en woningtoezicht."

Het gaat dan ook wel eens mis. Enkele weken geleden raakte een deelnemer in Sprang Capelle gewond aan een been omdat die verkeerd terechtkwam in een modderbad. Bij een race in België werden mensen ziek van de modder.

Volgens Smit moeten de obstakels bekeken worden door de ogen van de lopers zelf. Daarom stuurt de bond een inspecteur als de organisatie daarom vraagt. Vandaag gebeurt dat voor het eerst, bij een race die in Urk wordt gelopen.

Uitdagend parcours niet altijd veilig

De inspecteur controleert de sterkte van touwen en het houtwerk en kijkt of de obstakels voldoen aan de voorschriften voor steigerbouw. Ook let hij op zaken als de gevoelstemperatuur van het water en de verkeersveiligheid.

Hij heeft niet de bevoegdheid de race te verbieden, maar de inspecteur kan de organisatie wel adviseren om obstakels aan te passen, te repareren of te vervangen.

  • Martijn van Bijnen / FPMB
    Hulpverleners bij de obstacle run in Sprang Capelle
  • Weert de Gekste
    Ook in Weert moest een ambulance uitrukken voor een ongeluk bij een obstacle run

De gemeente Urk geeft toe dat de ambtenaren geen verstand hebben van obstacle runs. Daarom staat in de vergunning dat een externe inspectie moet worden verricht.

Overigens zijn er ook controles door brandweer en politie. En de gemeente stuurt tijdens het evenement een ambtenaar om toezicht te houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl