In samenwerking met
RTV Drenthe
NOS NieuwsAangepast

'Monumentale status voor plek bestorming De Punt'

De archeoloog Jobbe Wijnen van het project Moluks Erfgoed dient een aanvraag in bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Hij vindt dat de sporen van de bestorming van de gekaapte trein bij De Punt de status van beschermd archeologisch rijksmonument moeten krijgen.

Dit weekend is het precies veertig jaar geleden dat mariniers de trein bestormden. Zes kapers en twee passagiers kwamen daarbij om het leven. "Door de heftige afloop is De Punt - samen met de locatie van de lagere school in Bovensmilde - een belangrijk symbool van de Molukse acties geworden", zegt Wijnen. "In de media is daar de afgelopen weken al vaker aandacht voor geweest. Maar over de plek waar het gebeurde - en wat daar nog van rest, hoor je weinig."

'Ga liggen, op je platte bek'

De sporen bij De Punt zijn de afgelopen jaren door het project Moluks Erfgoed gedeeltelijk in kaart gebracht. "In feite is er vanuit archeologisch perspectief sprake van een slagveld, met bijbehorende sporen", zegt Wijnen tegen RTV Drenthe.

"Zo liggen er schuttersputten van de mariniers op het terrein van de golfclub. Op de plek van de trein staat een paal van de bovenleiding vol met kogelgaten. Deze paal is waarschijnlijk het meest iconische spoor van de beschieting van de trein, een object dat het hele verhaal van de kaping in zich draagt. Ik vroeg me af of dat soort resten beschermd zijn en kwam erachter dat dit niet zo is".

Molukse treinkaping bij De Punt in 1977

Wijnen benadrukt de noodzaak van de aanvraag. "De paal van de bovenleiding is een uniek en onvervangbaar object. Tegelijk is ze kwetsbaar: ProRail kan met één pennenstreek besluiten tot vervanging zonder dat er een haan naar kraait. Zo is het met trein 747 (het treinstel dat bij de bestorming werd doorzeefd, red.) zelf ook gegaan in de jaren 90. Daarom vind ik dat ik als archeoloog in actie moet komen."

De Erfgoedwet zegt dat sporen die een belangrijke symboolwaarde hebben, zoals de bovenleidingpaal, wettelijk beschermd kunnen worden als monument of als cultuurgoed. Maar wat Wijnen betreft is plaatsing op de lijst slechts een begin. "Er zijn meer sporen van de acties, ook op andere plaatsen. En ook de Molukse woonoorden staan als erfgoed nauwelijks op de kaart. Het wordt tijd dat hier meer aandacht voor komt", aldus Wijnen.

Advertentie via Ster.nl