NOS NieuwsAangepast

Goed nieuws: hoop in Manchester en met Omran (5) gaat het beter

  • Carmen Dorlo

    redacteur NOS Online

  • Carmen Dorlo

    redacteur NOS Online

Ariana Grande en Miley Cyrus bij benefietconcert Manchester

Het was een van de meest emotionele momenten van de afgelopen week: het benefietconcert voor de slachtoffers en nabestaanden van de aanslag in de Manchester Arena. Hoewel er 22 doden werden herdacht, was het concert niet zwaarmoedig. Mensen waren verdrietig, maar sterk. Zoals The Independent de dag na het concert al schreef: het was dé manier op alle haat te reageren.

In totaal werd er 2,3 miljoen euro ingezameld voor de slachtoffers.

Niet alleen de optredens van de artiesten gaven hoop, ook een filmpje van een politieagent ging viral. Hij danste met kinderen op de muziek van Justin Bieber.

Ook werd afgelopen week bekend dat het een stuk beter gaat met het Syrische jongetje Omran. Een foto van Omran, verdwaasd, onder het stof en bebloed, ging vorig jaar augustus de hele wereld over. Afgelopen week werden nieuwe foto's van hem gepubliceerd op Facebook.

Omran en zijn familie wonen nog steeds in Aleppo. In de stad is de rust inmiddels teruggekeerd. Een Syrische journaliste deelde de foto's en het interview met de familie op haar Facebook-pagina.

Omran Daqneesh

En dure medicijnen worden mogelijk betaalbaarder. Aan de Universiteit Utrecht is een apparaat bedacht waarmee apothekers snel en goedkoop zelf biologische medicijnen kunnen maken. De initiatiefnemer, Huub Schellekens, hoopt dat deze zogeheten 'Bionexpresso' de behandeling van zeldzame ziekten veel goedkoper kan maken.

Hij wordt de 'Leeuw van London Bridge' genoemd: de 47-jarige Roy Larner vloog in zijn eentje op de aanslagplegers in Londen af toen ze een restaurant binnenkwamen. Hij liep acht steekwonden op bij de vechtpartij. Dankzij de moedige tegenaanval van deze man, Roy Larner, konden andere mensen op tijd uit het restaurant vluchten.

Hij wordt op sociale media en door Engelse kranten geroemd om zijn daad. Er is een petitie gestart om Roy Larner een medaille te geven voor zijn heldendaad. Hij ligt inmiddels niet meer op de intensive care.

In de dierentuin van Philadelphia hebben artsen de afgelopen week een gorilla geholpen bij het bevallen. Het was de eerste keer dat de 17-jarige gorilla Kira moest bevallen en de verzorgers zagen dat ze het moeilijk had.

Het team van onder meer chirurgen, anesthesiologen en vrouwenartsen brachten Kira onder narcose. Bijzonder, omdat het team normaal mensen behandelt. Na anderhalf uur was daar een gezond 2,26 kilo wegend gorillamannetje. Omdat Kira nog onder zeil was, kreeg de baby de eerste zorg van mensen. Toen Kira de volgende ochtend uit de narcose kwam, kreeg ze meteen haar baby aangereikt, die ze sindsdien niet meer heeft losgelaten en waarvoor ze uitstekend zorgt.

Artsen zetten aap op de wereld

En we doen iets heel bijzonders in Nederland: we zitten wereldwijd in de voorhoede met elektrische bussen in het openbaar vervoer. Over twee jaar rijden er bijna 300 rond in ons land. Chauffeurs moeten wel oppassen dat de accu halverwege het ritje niet leeg is. Goed plannen dus.

Het gros van de elektrische bussen wordt door vervoerder Connexxion op de weg gezet. Het busbedrijf investeert honderden miljoenen euro's in elektrisch vervoer.

Vanaf 2025 moeten alle nieuwe ov-bussen vrij zijn van schadelijke uitlaatgassen.

Duurzame energie

Nog meer groen nieuws: de wereldwijde capaciteit van duurzame energie is vorig jaar met 9 procent gegroeid, met 161 gigawatt tot 2017 gigawatt. Dat is een recordgroei, blijkt uit cijfers van het duurzame energie platform REN21.

Bijna de helft van de groei komt door de toename van het gebruik van zonne-energie. Windenergie is goed voor een derde van de groei. Wereldwijd wordt inmiddels genoeg duurzame energie opgewekt om heel West-Europa van energie te voorzien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl