Vorig jaar wereldwijd 9 procent meer duurzame energie opgewekt
De wereldwijde capaciteit van duurzame energie is vorig jaar met 9 procent gegroeid, met 161 gigawatt tot 2017 gigawatt. Dat is een recordgroei, blijkt uit cijfers van het duurzame energie platform REN21. In dit platform werken internationale organisaties als de Wereldbank, de Europese Commissie en Greenpeace samen.
Het platform meldt niet wat het wereldwijde aandeel van duurzame energie in de totale energie-productie nu is. De organisatie zegt wel dat duurzame energie voorziet in 20 tot 30 procent van de energiebehoefte van landen als Portugal en Ierland.
Bijna de helft van de groei komt door de toename van het gebruik van zonne-energie. Windenergie is goed voor een derde van de groei. Wereldwijd wordt inmiddels genoeg duurzame energie opgewekt om heel West-Europa van energie te voorzien.
Duurzame energie goedkoop
De kosten van duurzame energie dalen snel. De prijs van de productie van zonne-energie is in landen als Chili, India en Saoedi-Arabië gedaald tot minder dan 3 dollarcent per kilowattuur. Fossiel opgewekte energie kost nu 3 tot 8 dollarcent per kilowattuur.
Opvallend is dat de wereldwijde investeringen in duurzame energie vorig jaar 23 procent lager waren dan in 2015, ondanks de forse toename aan productie. Dat komt doordat de investeringskosten snel dalen.
Uiteindelijk zal de prijs van zonne-energie binnen tien tot twintig jaar in sommige gebieden dalen tot onder 1 dollarcent per kilowatt uur, zegt Wim Sinke, hoogleraar zonne-energie aan de Universiteit van Amsterdam. In Nederland zal dat tussen de 1 en 2 cent uitkomen.
Te langzaam
Ook het aantal banen in de sector duurzame energie groeit snel. Van 8,3 miljoen in 2015 naar 9,8 miljoen in 2016.
Hoewel de energietransitie vaart krijgt, gaat het nog niet snel genoeg om de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs te halen.