Chelsea Manning tijdens het interview
NOS NieuwsAangepast

Chelsea Manning spreekt voor het eerst: niemand heeft me gedwongen

"Niemand heeft me gedwongen dit te doen. Het was mijn beslissing", zei klokkenluider Chelsea Manning in het eerste interview na haar vrijlating. Manning lekte honderdduizenden geheime documenten over onder meer de Amerikaanse troepen in Irak en Afghanistan naar WikiLeaks.

De nu 29-jarige Manning zei in het interview met de Amerikaanse zender ABC dat ze de documenten lekte omdat ze zeer getroffen werd door "de dood, de vernietiging, de chaos" en de vele burgerdoden die de Amerikaanse troepen veroorzaakten. Ze wilde daarover een debat op gang brengen en vond niet dat ze daarmee de nationale veiligheid van de VS in gevaar bracht.

Bradley

In de tijd dat ze de documenten lekte was ze nog een 22-jarige man met als voornaam Bradley en werkte ze als inlichtingenanalist voor het Amerikaanse leger in Irak.

'Ik wilde het publieke debat, geen veiligheidsrisico's'

In 2010 werd ze schuldig bevonden aan het lekken van staatsgeheimen en drie jaar later werd ze veroordeeld tot 35 jaar cel. President Obama verleende haar vlak voor het einde van zijn laatste termijn gratie. Ze had toen zeven jaar in de gevangenis gezeten.

Tijdens haar gevangenschap veranderde ze van geslacht. Dat ging niet zonder slag of stoot, want het Amerikaanse leger wilde niet meewerken aan haar geslachtsverandering.

Hormoonbehandeling

Haar strijd om een hormoonbehandeling te krijgen was heel belangrijk voor haar, vertelt ze in het interview. "Het stopte het gevoel dat ik mijn lichaam aan stukken wilde rijten, omdat ik in een verkeerd lichaam zat. Dat wil ik nooit meer meemaken, het was echt verschrikkelijk."

Manning deed tijdens haar gevangenschap twee keer een zelfmoordpoging. Uiteindelijk beloofde het leger dat ze een operatie mocht ondergaan.

Emotioneel

Sinds ze 17 mei vrij kwam heeft ze niet met president Obama gesproken. Tijdens het interview werd ze emotioneel toen ze hem bedankte dat hij haar een tweede kans gaf.

Manning is na haar vrijlating in dienst gebleven van het Amerikaanse leger. Ze heeft een speciale verlofstatus en krijgt geen salaris, maar heeft wel recht op een aantal voordelen, zoals een ziektekostenverzekering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl