Chelsea
NOS NieuwsAangepast

WikiLeaks-klokkenluider Manning in hongerstaking

Chelsea Manning, de Amerikaanse militair die in 2010 honderdduizenden documenten en video's lekte naar klokkenluiderssite WikiLeaks, is in de gevangenis in hongerstaking gegaan. Ze moet in de VS een straf uitzitten van 35 jaar, maar vindt dat ze daar geen adequate behandeling krijgt voor de stoornis rond haar geslachtsverandering.

Ten tijde van het lekken ging Manning nog door het leven als Bradley, maar drie jaar later besloot ze dat ze vrouw wilde worden en nam ze de naam Chelsea aan. In de gevangenis zou Manning (28) gebukt gaan onder pesterijen, terwijl ze zich van de gevangenisautoriteiten niet als een vrouw zou mogen gedragen. In juli deed ze een zelfmoordpoging.

Apache

"Ik heb hulp nodig", zegt ze in een verklaring via een woordvoerder. "Ik vraag het niet langer. Ik eis het." Ze weigert nog langer te eten en om haar haar te knippen of kort te dragen. Dat laatste is verplicht. Ze zal alleen water en haar voorgeschreven medicijnen innemen.

In Irak werkte Manning als analist voor de militaire inlichtingendienst. Een van de naar WikiLeaks gelekte video's toonde beelden uit een Apache-helikopter die vermoedelijke Iraakse opstandelingen onder vuur nam. Bij die aanval kwamen twaalf mensen om het leven, onder wie twee verslaggevers van Reuters.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl