1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS/Guus Dietvorst
NOS NieuwsAangepast

Morning in London: 'Ik ben zo gelukkig' tegenover 'De wereld is gek'

  • Guus Dietvorst

    redacteur NOS Online

  • Guus Dietvorst

    redacteur NOS Online

"Het is gewoonweg verbluffend, dit is nou de Jeremy Corbyn-factor." De 40-jarige Isir zit in zijn auto naar de verkiezingsuitzending van de BBC te luisteren. De uitslag van de parlementsverkiezingen is teleurstellend voor de Conservatieven. Ze blijven de grootste, maar halen minder zetels dan ze hadden. Labour krijgt er zetels bij, maar haalt geen meerderheid.

De partij van premier Theresa May is de absolute meerderheid kwijtgeraakt en dus is er sprake van een 'hung parliament'. Er moet een coalitie worden gesmeed om te kunnen regeren. "Dat is toch perfect", zegt Isir. "Dan is het niet meer een partij die als een dictator kan regeren, maar dan heb je meerdere hoofden die meedenken. Dat is goed voor het land."

NOS/Guus Dietvorst
Isir luistert naar de verkiezingsuitzending in zijn auto

De klusjesman die zit te wachten tot zijn klant de deur eindelijk opendoet, is niet bang voor chaos. "Het is een uitdaging om alles op de rails te krijgen, ook in verband met de brexit-onderhandelingen die bijna beginnen, maar dit is wat de mensen willen blijkbaar. Dus daar moeten de politici maar mee omgaan."

Terry (65) is onderweg naar zijn werk. Hij is minder positief over het resultaat. "Ik maak mij echt grote zorgen. May heeft geen macht meer nu." Hij stemde op de Conservatieven en weet wel een reden voor het verlies van de partij. "De Conservatieven zijn alweer een tijdje aan de macht en op een gegeven moment zijn mensen het zat. Dat gaat altijd zo."

NOS/Guus Dietvorst
Terry: 'ik maak mij grote zorgen'

Maar echt begrijpen doet Terry het niet. "Nee, een jaar geleden hadden we hier de brexit, daarna werd Trump verkozen in de VS en nu dit weer." Hij vervolgt: "De wereld is gek geworden en de Britten ook."

Iemand die het daar absoluut niet mee eens is, is de 31-Jarige Isobel. "Je ziet het misschien niet aan me, maar ik ben zo gelukkig." Niet alleen haar partij heeft gewonnen, maar zijzelf ook. Ze heeft gisteren voor Labour campagne gevoerd in het district Croydon Central en die zetel is van Conservatief naar Labour gegaan. "Ja dus ik ben een beetje moe van het feesten nu."

Isobel maakt zich geen zorgen over het 'hung parliament'. "Nee ik ben niet bang voor chaos. Ik weet dat we aan de gang moeten met de brexit, maar als May nu niet meer wil onderhandelen omdat ze vindt dat ze geen mandaat meer heeft, dan doet ze dat toch niet. Dan stellen we de brexit gewoon uit."

Stiekem hoopt de Labour-aanhanger dat Corbyn premier wordt. "Ja waarom niet? Misschien lukt het hem wel om een coalitie te vormen. Als je zoveel zetels wint, terwijl je halve partij je tegenwerkt en de media tegen je is, dan kan dat wellicht ook."

NOS/Guus Dietvorst
Isobel voerde campagne voor de Labour-partij

Maar een ding weet ze zeker, bij de volgende verkiezingen kan het niet misgaan voor Labour. "Dit resultaat is een indicatie voor de toekomst. Over 5 jaar winnen we dik", besluit Isobel haar verhaal. "En nu moet ik rennen naar mijn werk, ik heb me al een uur verslapen."

Een stuk verderop staat Robert (60) op de trein te wachten. Hij is boos en blij tegelijk. "Kijk, ik ben blij dat de Conservatieve Partij gewoon de grootste blijft. Maar ik ben boos op mijn landgenoten die op Corbyn hebben gestemd. Hij is een communist en steunt terrorisme. Die man is tegen alles waar wij Britten voor staan. Hoe kunnen zoveel mensen daar nou intrappen?"

Toch is Robert niet echt bezorgd. "Ik ben wel een beetje bang voor de komende brexit-onderhandelingen. Want hoe gaan we daar nou een goede deal uitslepen? Maar aan de andere kant: je hebt daar geen enkele invloed op als gewone Brit, dus ik zie het wel toch?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl