NOS Nieuws

'Baby van 20 kilo' heeft de primeur: eerste nepnieuws in Nederland

"In twijfel getrokken door NU.nl en Nieuwscheckers" luidt het oordeel bij een Facebookbericht over een enorme baby. De site opende in maart de jacht op nepnieuws in Nederland, dit is de eerste waarschuwing.

De melding wordt weergegeven bij een nieuwsbericht over een Australische vrouw van 300 kilo die zou zijn bevallen van een baby van 20 kilo. Niet waar dus. Nieuwscheckers weet te melden dat de bron die wordt vermeld in het nepbericht een krant is die al sinds de negentiende eeuw niet meer bestaat. NU.nl zegt dat de zwaarste baby ooit 9,98 kilogram woog.

Lang geduurd

Alexander Pleijter, coördinator van Nieuwscheckers.nl, is blij dat er nu resultaat is, want het heeft best lang geduurd: "Voordat Facebook aangeeft dat iets nepnieuws is, moeten twee onafhankelijke partijen het bestempelen als onjuist."

Nieuwscheckers had al veel berichten gecheckt, maar volgens Pleijter begon NU.nl deze week pas fulltime. NU.nl bevestigt dat: ze hadden nog extra mankracht nodig en er moest een speciaal factcheck-katern worden aangemaakt.

Voor de gewone Facebookgebruiker is er ook werk aan de winkel, volgens Pleijter. ''Veel mensen weten het niet, maar gebruikers kunnen zelf nieuws op Facebook als nepnieuws markeren."

Dit kan een gebruiker doen door op het driehoekje rechtsboven in een Facebookbericht te klikken. Wanneer door meerdere mensen het bericht als nepnieuws is gemarkeerd, wordt het doorgestuurd naar de factcheckers, die het verhaal dan op feiten controleren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl