Theresa May
NOS NieuwsAangepast

Premier May: mensenrechten mogen terreurbestrijding niet dwarszitten

De Britse premier May zegt dat ze bereid is wetten waarmee mensenrechten worden gegarandeerd te wijzigen als die "hinderlijk zijn" bij het oppakken van terreurverdachten. Ze deed haar uitspraken bij een campagnebijeenkomst in Londen. Na de aanslag op en bij London Bridge zei May al dat ze extremisten harder wil aanpakken.

May wil dat het makkelijker wordt om buitenlandse terreurverdachten uit te zetten. Ook wil ze het mogelijk maken om extremisten op te pakken wanneer er genoeg bewijs is dat ze een bedreiging vormen maar er volgens de huidige regels nog niet genoeg bewijs is voor vervolging. "Als mensenrechtenwetten dat in de weg staan, dan moeten we die veranderen", zei May op de bijeenkomst.

De premier zei ook dat ze langere gevangenisstraffen wil voor mensen die veroordeeld zijn voor terroristische activiteiten. In een interview met The Sun zei May dat ze er ook over denkt verdachten langer zonder aanklacht vast te laten houden. Terreurverdachten mogen nu veertien dagen vastgezet worden zonder aanklacht. Ze overweegt om die termijn uit te breiden tot 28 dagen.

May: Alles doen om terrorisme te bestrijden

De regerende Conservatieven hebben beloofd Groot-Brittannië na de brexit niet terug te trekken uit het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Wel zeggen zij ervoor open te staan om onderdelen van dat verdrag af te zwakken.

Tegenstanders van May zien liever dat er meer geld gaat naar de politie in plaats van dat de mensenrechten worden aangepast. "We moeten nu juist de bezuinigingen van de Conservatieven tegenhouden en onze democratische waarden beschermen, waaronder mensenrechten", zei Labour-leider Corbyn.

Het verwijt over bezuinigingen bij de politie is pijnlijk voor de campagne van May, die zelf zes jaar lang minister van Binnenlandse Zaken was. Onder haar ministerschap zijn verschillende bezuinigingen op de veiligheidsdiensten doorgevoerd.

Verkiezingen

Volgens de leider van de Liberal Democrats, Tim Farron, begint May een "wapenwedloop van wetgeving tegen terrorisme die alleen maar leidt tot een afname van vrijheid, niet van terrorisme".

Morgen gaan de Britten naar de stembus voor de parlementsverkiezingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl