Youssef Zaghba, Khuram Shazad Butt en Rachid Redouane
NOS NieuwsAangepast

Derde dader Londen was Marokkaanse Italiaan, 'Britten getipt'

De derde dader van de aanslag in Londen was een Marokkaanse Italiaan. De man, de 22-jarige Youssef Zaghba, stond niet op de radar van de Britse politie en inlichtingendiensten, heeft de Londense politie gezegd.

Zaghba woonde in de Oost-Londense wijk Barking, net als de twee andere daders, zegt de politie in een verklaring.

Kort voor de bekendmaking in Londen meldde de Italiaanse krant Corriere della Sera de identiteit van de derde dader al. Hij zou vorig jaar hebben geprobeerd om vanuit Italië via Turkije naar Syrië te reizen. De Italianen zouden de Britten daarover hebben geïnformeerd. Een bron bij de Italiaanse inlichtingendienst bevestigt dat aan persbureau Reuters.

Bologna

De man, Youssef Zaghba, werd volgens Corriere della Sera op 15 maart vorig jaar opgepakt op de luchthaven van Bologna. In die stad woonde zijn moeder, een Italiaanse. Zij was van Marokko teruggekeerd naar Italië na een scheiding van haar Marokkaanse man. Youssef Zaghba werd volgens de krant geboren in de Marokkaanse stad Fez.

Op de luchthaven zouden zijn telefoon en paspoort zijn ingenomen. Corriere della Sera schrijft dat er religieuze foto's en video's op stonden, maar van jihadistisch materiaal zou niet direct sprake zijn.

'Ik word terrorist'

Een andere Italiaanse krant, La Repubblica, heeft andere informatie. Er zou IS-propaganda op zijn telefoon hebben gestaan en ook zou hij sim-kaarten in bezit hebben gehad van meerdere landen. Daarop zou ook zijn huis zijn doorzocht en een computer in beslag zijn genomen. Voordat die grondig kon worden onderzocht zouden politie en justitie zijn teruggefloten door een rechter; er waren onvoldoende aanwijzingen voor een terreurlink, reden waarom het onderzoek werd stilgelegd.

Volgens La Repubblica gaf Zaghba op een vraag van agenten wat hij in Turkije ging doen een opvallend concreet antwoord: "Ik word terrorist", zou hij hebben gezegd.

Een anonieme Britse regeringsfunctionaris bevestigt tegenover persbureau AP dat Italië Groot-Brittannië inlichtte. Londen zou de tot conclusie zijn gekomen dat de man geen direct gevaar vormde.

Nieuwe arrestatie

De identiteit van de twee andere aanslagplegers had de Britse politie al eerder bekendgemaakt. Het zijn twee mannen uit de Oost-Londense wijk Barking: Khuram Shazad Butt (27), een Brit geboren in Pakistan, en Rachid Redouane (30), die zelf zei Marokkaans en Libisch te zijn.

Vanochtend is in Barking een man van 27 opgepakt in verband met de aanslag. Twaalf verdachten die eerder vastzaten zijn allemaal vrijgelaten en worden niet vervolgd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl