Toto Riina op een ongedateerde foto
NOS NieuwsAangepast

Gevreesde maffiabaas mogelijk vrij om 'waardig' te kunnen sterven

Hij was de capo dei capi, de baas der bazen, en werd ook wel 'Het Beest' genoemd: Salvatore 'Totò' Riina. Hij was een van de meest gevreesde maffiabazen van de Cosa Nostra, de Siciliaanse maffia, en kreeg ooit levenslang. Maar nu is de kans groot dat hij binnenkort vrijkomt.

"Riina is ernstig ziek. Het is inmiddels een zeer zwakke man van 86 jaar", vertelt correspondent Mustafa Marghadi. "In de gevangenis heeft hij meerdere hartaanvallen gehad. Hij heeft neurologische problemen en nierkanker. Kortom: hij lijkt niet meer heel veel tijd te hebben."

Het Hof van Cassatie in Rome heeft nu bepaald dat Riina net als iedere gevangene recht heeft op "een waardige dood". Daarmee heeft het hof een eerder oordeel van de rechtbank in Bologna verworpen. "Die vonden een waardige dood in zijn geval niet heel belangrijk."

Huisarrest of op vrije voeten?

De uitspraak betekent niet dat de maffiabaas meteen vrijkomt. Er zijn nog genoeg juridische hobbels te nemen, zegt Marghadi. "De zaak moet nu weer terug naar diezelfde rechter in Bologna. Die moet gaan bepalen op welke voorwaarden hij eventueel vrij zou mogen komen."

En op welke manier, dat is ook nog de vraag. "Wordt zijn levenslange straf ingekort en komt Riina op vrije voeten? Of krijgt hij huisarrest? Of mag hij naar het ziekenhuis om te sterven? Dat zijn eigenlijk de opties."

Terugblik moord onderzoeksrechters Falcone en Borsellino (1992)

De uitspraak van het hof kan in Italië rekenen op veel protest. Familieleden van slachtoffers hebben verontwaardigd gereageerd. "Mijn vader heeft ook geen waardige dood gehad", zegt Rita Dalla Chiesa, een bekende tv-presentatrice, in Italiaanse media. Haar vader werd in 1982 op bevel van Riina doodgeschoten.

Ook politici zijn het er niet mee eens. "Sommigen vinden het een verkeerd signaal om zulke zware criminelen vrij te laten", zegt Marghadi. "Bovendien biedt volgens hen de gevangenis waar Riina vastzit uitstekende medische zorg, waardoor hij ook daar waardig kan sterven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl