NOS NieuwsAangepast

Goed nieuws: Tom Dumoulin, heldinnen en #covfefe

  • Carmen Dorlo

    redacteur NOS Online

  • Carmen Dorlo

    redacteur NOS Online

Laten we dit goednieuwsoverzicht beginnen met de held van de week: Tom Dumoulin. Dumoulin won afgelopen zondag de Giro d'Italia en was na 37 jaar de eerste Nederlandse mannelijke (want vergeet Marianne Vos niet) wielrenner die weer een grote ronde won.

Afgelopen woensdag werd Dumoulin gehuldigd in zijn geboortestad Maastricht. Daar was het de hele week al feest, want de Maastrichtse held had gewonnen. Iedereen was 'gruuts' op Tom.

Feest in Maastricht om zege Dumoulin

Ook in Limburg, in Susteren, nog twee helden: daar hebben twee vrouwen een man gered die met zijn scootmobiel stilstond op een spoorwegovergang, net toen er een trein aankwam.

Met gevaar voor eigen leven trokken de twee vrouwen de man van zijn scootmobiel, vlak voordat het voertuig werd verpulverd door een aanstormende trein. De man bleef ongedeerd.

Hoe de uil in de maalmachine terechtkwam, is niet bekend

Dankzij de oplettendheid van medewerkers van een grondstoffenbedrijf in Eygelshoven is een jonge uil gered van de dood. Het zeldzame oehoe-kuiken was in een kolenmaalmachine terechtgekomen.

Toen de medewerkers het dier ontdekten, is de productie direct stilgelegd, ook al mag dat normaal gesproken alleen in noodsituaties.

Medewerker van de dierenambulance redt de uil

Nog meer goed dierennieuws (wereldwijd, zelfs de New York Times schreef erover): voor het eerst verzorgt een stel mannelijke vale gieren in Artis een kuiken. Het ei waaruit het jong kwam, werd los gevonden op de bodem van de volière.

Verzorgers legden het in de broedmachine, maar zagen vervolgens hoe het mannelijke koppel een nest bouwde op de rots in het gierenverblijf. Daarop werd besloten het gierenei in het nest te leggen, waar het beurtelings door de twee mannetjes werd bebroed tot het uitkwam.

Het mannelijke koppel is al jaren samen in Artis.

Kans op vaste baan groter

En goed nieuws voor flexwerkers: de kans om als flexwerker een vaste baan te krijgen is voor het eerst in jaren groter geworden. Ongeveer een kwart van de flexwerkers krijgt binnen drie jaar een vast contract, zegt het CBS.

En de panda's! Ze mochten deze week voor het eerst naar buiten. Dat leverde natuurlijk leuke beelden op. Reuzenpanda's Xing Ya en Wu Wen lieten zich meteen aan de wereld zien. De panda's kwamen 12 april aan in Nederland. De afgelopen weken mochten ze bijkomen en wennen aan hun nieuwe verblijf.

Panda's Wu Wen en Xing Ya hun hok uit

Het aantal eerstejaarsstudenten is dit jaar met 7 procent gestegen en is daarmee weer terug op het niveau van voor de invoering van het leenstelsel. Minister Bussemaker schrijft aan de Tweede Kamer dat ze verwacht dat het herstel de komende jaren aanhoudt.

Vorig jaar daalde de instroom op universiteiten en hbo's nog fors. Dat het aantal eerstejaars nu weer stijgt, stemt Bussemaker positief. "Ook de instroom van studenten met een beperking ligt weer ongeveer op het niveau van voor de boeggolf.

Grappig nieuws...

De brandweer in Winschoten heeft een man die een kat wilde redden uit een hoge boom moeten halen. De kattenredder bleef steken op zo'n 15 meter hoogte. Hij klom niet meer verder, maar durfde ook niet meer naar beneden.

Het kostte de brandweer bijna een uur om de man veilig naar beneden te brengen. Voor de kat is kattenvoer neergezet in de hoop dat het dier zelf naar beneden komt.

Tweet van Trump

Goed nieuws? In ieder geval opmerkelijk: president Trump veroorzaakte opwinding met een rare tweet. De tweet, net na middernacht verstuurd in Washington, eindigde op het onbekende, niet-bestaande en raadselachtige woord covfefe en hield de gemoederen op sociale media nogal bezig. "Despite the constant negative press covfefe", twitterde de Amerikaanse president.

"Covfefe? Is dit een dronken tweet?", "is Trump tijdens het twitteren in slaap gevallen?", vroegen mensen op sociale media zich af. Een aantal uur later verwijderde de Amerikaanse president het bericht, maar twitterde wel een reactie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl